Olvasd el, csak 4 perc 02 febr 2022

Tél a hegyekben! A legszebb helyek, amiket a Winterspiration verseny résztvevői örökítettek meg

Szerző: Krisztian Sebo
Olvasd el, csak 4 perc

Üdvözlünk a téli csodaországban. Fedezd fel a legszebb hegyeket velünk, amik tökéletesek hosszú túrákra, síelésre vagy bármilyen kikapcsolódásra.

A tél gyönyörű és inspiráló lehet. Utazz velünk Magyarország és Európa legvarázslatosabb helyeire. A cikkben található, csodás képeket a 2022. február 15-ig tartó #Winterspiration verseny résztvevői készítették.

Badacsony – mindenhol jó, de legjobb otthon

A Balaton északi partjának legjellegzetesebb, egyben legmagasabb hegye, a koporsó formájú vulkanikus eredetű tanúhegy, a Badacsony (438 m). A hegy szoknyájára, egészen a hűvös fennsíkot szegélyező meredek sziklafalakig hangulatos szőlőskertek kúsznak fel, ami a téli hónapokban még különlegesebb látványt nyújt. A Balaton-felvidék kétség kívül legnépszerűbb hegye rengeteg kirándulót vonz főleg a nyári szezonban, de télen is gyönyörű és mindenképpen megéri ellátogatni ide. A tó közelsége miatt, nem csak a Badacsony környéket, hanem a Balatont is élvezhetjük, mindkettő lenyűgöző látványt nyújt ezekben a hideg hónapokban.

Karkonosze – egy mesebeli vidék

Karkonosze rajongói azt mondják, hogy ezt a helyet sosem lehet megunni. Ráadásul télen állítólag itt a legszebb, így érdemes ellátogatni ezekre a vidékekre, ha havas kilátásra, dérrel borított fákra és bájos házikókra szomjazol, amik valahol a csúcsok között rejtőznek. Az alacsony hegyek, amelyek a Szudéták részét képezik, télen mutatják a legszebb arcukat, és ezt a túrázók is imádják. A Karkonoszét a különböző téli sportok kedvelői is szeretik, nemcsak a síelés és a snowboardozás, hanem a sítúra és a sífutás szerelmesei is.

Tátra – a hegyek szeretetéért

Szlovákia legnépszerűbb hegyei a téli szezonban hihetetlenül varázslatosak. Számtalan szálláslehetőség és érdekes útvonal vár, ami arra ösztönöz, hogy új részeit fedezd fel. A legnépszerűbb (és viszonylag könnyen megközelíthető) helyek a Tátrához közel eső települések. Aki varázslatos tájra vágyik, annak Popradské Pleso vagy Štrbské Pleso a lélegzetelállító panorámájával kötelező megálló. A Lomnicky-csúcs megmászása után hihetetlen kilátásban lesz részed, amihez Tátranszka Lomnicáról kényelmesen, felvonóval juthatsz fel.

A Tátra lengyelországi része is bájos, a Kościeliska-völgy vagy Rusinowa Polana a Tátra felejthetetlen panorámájával mindenképpen említést érdemel. Hasonlóan lenyűgöző látványt nyújt Dolina Gąsienicowa és Wielki Kopieniec is.

Tirol – alpesi földön

Lehetetlen nem megemlíteni Európa téli fővárosát Tirolt, ahol a regionális folklór találkozik a kontinens legmagasabb hegyeinek festői vonulatával. Tirolban számtalan téli látnivaló található – a síelők Mekkája a hegyi túrázás és más tevékenységek, például a szánkózás és a korcsolyázás rajongóit is vonzza.

A Kárpátok hegyvonulata – Drakula nyomában

Bizonyára nem a legnépszerűbb téli úti cél, de el kell ismerni, hogy a Kárpátok 700 km hosszú láncolata az évnek ebben az időszakában válik a leglenyűgözőbbé a táj vadságával és változatosságával. A Kárpátok vonzzák a túrázás szerelmeseit, és sok mindent kínálnak – különböző terepformákat, a hatalmas hegyi rétektől a szinte alpesi csúcsokig, barlangszerű szurdokokat, jégbarlangokat, sziklakapukat és szigethegységeket. A máig megőrzött pásztorkultúra különleges hangulatot kölcsönöz az útnak, különösen, ha útközben olyan falvakba is betérünk, amikben megállt az idő. Ha pedig nemcsak a hegyeket járnád, hanem hangulatos várakat is megnéznél, mindenképpen látogass el Erdélybe.

További cikkek olvasása