Olvasd el, csak 4 perc 03 jan 2022

Van értelme az újévi fogadalmaknak?

Szerző: Krisztian Sebo
Olvasd el, csak 4 perc

Új év, új én… sokszor halotad már vagy mondtad is, igaz? Eufória, izgalom, nagy tervek és álmok, amelyek általában a semmiből születnek. Az év végén általában nem összegezzük ezeket a terveket, szisztematikusan elfelejtjük őket 12 hónap alatt vagy pedig ördögi körbe kerülünk és olyan pontokat hozunk létre, amelyeket nehéz kipipálni. Hogyan lehet ezen változtatni? És van-e egyáltalán értelme az újévi fogadalmaknak?

A legnépszerűbb újévi fogadalmak

Minden évben hasonlóan nézhet ki a következő 12 hónapra kitűzött célok listája. A legnépszerűbb újévi fogadalmak közé tartoznak a fizikai aktivitással kapcsolatos tevékenységek. Minden januárban megtelnek az edzőtermek és fitnesszklubok, hogy aztán idővel egyre kevesebben látogassák őket – tavaszra gyakorlatilag csak a törzsvendégek maradnak. Minden évben sokan megfogadjuk, hogy lefogyunk, leszokunk a dohányzásról (ha dohányzunk), megtanulunk egy új nyelvet vagy keményebben dolgozunk a megszokottnál, elmegyünk egy álomutazásra… stb. A lista hosszú, az elvárások magasak, az idő rövid.

Mi a lényege az újévi fogadalmaknak?

Miért kedvez az ó- és az újév fordulója az elhatározások meghozatalának? Van benne egyfajta szimbolika. Szeretünk bizonyos számokat és dátumokat, amik valami újnak a kezdetét jelenthetik számunkra. A következő év, hónap vagy hét kezdete tökéletes szimbolikus pillanat arra, hogy újult erővel cselekedjünk és lelkesen vágjunk bele az új kihívásokba, bár érdemes tudatosítani, hogy a legtöbb célunkhoz nincs szükség konkrét dátumra. Ha változtatni akarsz, ne várd meg, amíg a varázslatos éjfél lecsap, kezdj hozzá azonnal.

 

Fedezd fel az újévi fogadalmak értelmét

A legtöbb újévi fogadalom a szokásokról szól: szeretnénk egészségesebben táplálkozni, többet mozogni, tanulni, korábban kelni, aktívabbak lenni. Közben a szokásaink általában mélyen gyökereznek bennünk – megváltoztatásukhoz időre, rendszerességre és kitartásra van szükség.

James Clear az „Atomic Habits” című könyvében említi, hogy „egy olyan döntés meghozatala, ami 1%-kal jobb vagy 1%-kal rosszabb az adott pillanatban, jelentéktelennek tűnik, de az élet pillanatai során az ilyen döntések jelentik a különbséget aközött, hogy ki vagy és mi lehetnél. A siker a mindennapi szokások eredménye, nem pedig az egyszeri, pillanatnyi életmódváltásoké. ” Az újévi fogadalmadat nem egy egyszeri cselekedettel fogod teljesíteni. Érdemes azt is átgondolni, hogy ezek valójában a te igényeidből fakadnak-e, vagy esetleg mások igényeiből és a veled szembeni elvárásaikból (esetleg az ezzel kapcsolatos elképzeléseidből?). Csak a belső vágyaidból fakadó elhatározásoknak van esélyük a megvalósulásra.

Mi visz közelebb a céljaid eléréséhez?

Hagyományosan a következő év alkalmából összeállítasz egy listát a céljaidról, álmaidról és vágyaidról. Szereted az ilyen típusú listákat, szeretsz jegyzetelni és különböző típusú, úgynevezett bakancslistákat összeállítani? Csak így tovább! Az újévi fogadalmak felírásával tudatosíthatod magadban, hogy mennyi mindent kell még megtenned (és mennyi minden van valójában a kezedben), talán megszelídítheted az étvágyadat és világos utat jelölhetsz ki a célod felé. Egyébként a fogadalmak kipipálása igazán izgalmas lesz! Fontos azonban, hogy legyen mit kipipálni. Először is kerüld a vágyálmokat, mondj le az irreális elvárásokról (senki sem tud 3 hónap alatt 20 kg-ot fogyni és izmokat formálni), és ne magára a célra koncentrálj, hanem csak azokra a lépésekre, amelyek közelebb visznek hozzá. Vagy inkább a kis lépésekre – a rendszeresség fontosabb, mint a mennyiség.

Szeretnél megtanulni egy nyelvet? Próbálj meg minden nap 20 percig új szavakat tanulni.

– Többet szeretnél olvasni? Jó ötlet, ha naponta legalább 10 oldalt olvasol egy bizonyos időpontban.

– Szeretnél leszokni a dohányzásról? Kezdetben korlátozd a mennyiséget és hetente fokozatosan csökkentsd, amíg el nem éred a nullát.

Mi történik, ha 12 hónap múlva ránézel a listádra és szomorúan tapasztalod, hogy nem sikerült teljesítened az újévi fogadalmaidat? Először is, ne hagyd, hogy a kudarc keserűségét érezd – ha csak próbálkoztál, a be nem teljesített célod nem kudarc, hanem egy kis döccenő az álmaid megvalósításához vezető úton. Állj fel és menj tovább Vagy esetleg olyan célt tűztél ki magad elé, amit nehéz elérni? Ezt is gondold át.

Cselekedj harmóniában önmagaddal, ne aggódj, de ne is add fel – ezek csak újévi fogadalmak.

 

 

További cikkek olvasása