Olvasd el, csak 3 perc 13 júl 2022

Jöjjön egy kis öltözködési kalauz

Szerző: Krisztian Sebo
Olvasd el, csak 3 perc

A „milyen ruhát vegyek fel” dilemma első hallásra olyan kis egyszerűnek, és főleg könnyen megválaszolhatónak tűnik. Igen ám, de ez csak a felszín. Különösen akkor, ha a dress code, mint fogalom és mint iránymutató elv bejön a képbe. Mert innentől kezdve tulajdonképpen kategorikus szabályokról, sőt elvárásokról beszélünk.

A dress code ismerete erősen ajánlott?

Igen. A különböző kódrendszerek megtanulhatóak, akárcsak a hozzájuk tartozó írott-íratlan szabályok. Az a bizonyos mondás, miszerint a törvény nem ismerete nem mentesít annak következményei alól erre a helyzetre is teljes mértékben ráhúzható. Szóval célszerű az alapvető fogalmakat tisztába tenni, amennyiben persze személyesen neked esélyes a találkozás velük.

Ez az egyik legizgalmasabb, egyúttal legtöbb könnyedséget ígérő kérdés a témában. Íme a két ismertető!

A business casual jelentése: hamisíthatatlan munkahelyi öltözet, mégpedig ízlés szerinti lazaságban. Szóval ez a kategória alapvetően nem a kosztümökről és a körömcipőkről szól. Bár azt azért mindenképpen érdemes hozzátenni, hogy akad, akinek ez a párosítás magától értetődő és nem holmi dress code kiírás miatt, hanem csak úgy. Alapjáraton. Az összeállításra amúgy a sokszínűség és a sokoldalúság jellemző. Tehát van, aki kifejezetten lezseren veszi az akadályt, megint másnak nem ez az, ami komfortos. Amennyiben nincs speciális vagy szigorú szabályozás érvényben, ami konkrétan körülhatárolná az öltözködés milyenségét, akkor ez a legsimább terep. Itt aztán jöhet a kibontakozás, és minden olyan ruhadarab, ami egyrészt munkahelyi stílusú, másrészt ugyanakkor kellően kényelmes, maximális komfortot nyújtó viselet.

A smart casual jelentése: a smart casual abszolút nem hivatalos formátum, tulajdonképpen benne van a kiöltözés esélye, mondjuk egy családi séta, vagy baráti parkos kiruccanás ígérete, de amúgy a lazaság ebben az esetben is teret-helyet hódíthat magának. Vagyis a mokaszin például pont ugyanannyira számításba jöhet, mint a körömcipő. Kinek mi az, ami megadhatja az alap hangulatot egy, alapvetően kötetlen, ám mégis a szórakozás címszóval illethető estének vagy délutánnak.

Ha nagyon szigorúan és szakmaian vesszük, akkor ezek azok a jellemvonások, amiket érdemes ismerni, adott esetben alkalmazni. Viszont az mindkét szituációban teljesen magától értetődő, hogy a dress code, pláne a kifejezetten katonás, merev szabályokat felvonultató rendszer egyikre sem érvényes. Márpedig ez a gyakorlat nyelvére lefordítva igen nagy szabadságot adhat. Mert bár vannak, akiket a paragrafusok szabadítanak fel, lévén kereteket biztosítanak, s ez számukra biztonságérzetet teremt, még akkor is, ha ezek a korlátok határozottan szűkösek. De azért többségében mindenki élvezi, ha egy picit kiteljesedhet az öltözködésében, és ha az amúgy jól vázolható és érezhető határokon belül ki és megélheti az egyéniségét anélkül, hogy azzal megszegne bármilyen szabályrendszert.

Olyan sokat emlegettük már ezt a jelzőt, hogy logikusnak tűnik a kérdés, hogy jó-jó, de mit is jelent tulajdonképpen?

Mivel ez egy tágan értelmezhető fogalom, ezért a körülírása nem olyan egyszerű, mint mondjuk a fenti kategóriák esetén. De nagyon leegyszerűsítve a lazaság az, amitől könnyednek érzed magad, ami felszabadít, ami teret ad neked, és ami távol tart a merev kötöttségektől és a kőbe vésettnek tűnő szabályoktól. A lazaság enged kibontakozni úgy, ahogy az neked kényelmes. Pontosan ezért ebbe belefér a sportosra hajazó megjelenés épp úgy, mint az eleganciát megtestesítő fellépés.

További cikkek olvasása