Olvasd el, csak 3 perc 08 júl 2022

Van, amikor nem a természetes a legjobb választás?

Szerző: Krisztian Sebo
Olvasd el, csak 3 perc

Többnyire az életben azok a döntések a jobbak, amik a természetesség felé hajlanak. Igen ám, de jelen esetben egy olyan érzékeny témát érintünk, amiben korántsem biztos, hogy az a nyerő, amit a természet kínál. A bőr vagy nem bőr kérdése a gyártóknak is jócskán feladta a leckét. Az etikai, jogi és érzelmi problémákat felvető marhabőr alkalmazása a kézitáskák vagy éppen lábbelik előállításánál egyre kevésbé népszerűbb. Na, de akkor mi az, ami helyette, mint hordhatóan jó variáció kínálkozik? Azonnal mutatjuk és lerántjuk a leplet!

A mesterséges olykor mesteri?

Ebben az esetben nagyon úgy tűnik, hogy igen. Itt az idő, hogy bemutassuk az ekológikus bőr univerzumát. Ha eddig még nem hallottál róla, akkor semmi vész, pár mondattal később már minden lényeges információt a magadénak tudhatsz.

A polivinil-kloriddal bevont poliuretán (ígérjük, eddig tartott a kémia óra) száz százalékosan szintetikusan, azaz laboratóriumban, kémiai folyamatok eredményeként létrehozott anyag. Akár ez rosszul is hangozhatna, viszont nem abban az esetben, amikor az kerül a figyelem célkeresztjébe, hogy mivel helyettesíthető a bőr? Az állatok védelme, a vegánság elterjedése, ami egyébként korántsem kizárólag táplálkozási irányzat, automatikusan magával hozta az igényt arra, hogy a bőr alkalmazását valamilyen más anyag használata váltsa fel. Lehetőleg olyasvalami, ami nem árt az élővilágnak, ami nem okoz fájdalmat egyetlen élőlénynek sem, azaz ami maximálisan támogatja az állatvilág épségének megóvását.

Ahogy ezek az elvárások körvonalazódtak úgy kezdődtek meg a munkálatok, és bukkant fel ez a speciális alapanyag, ami amúgy minden fenti kritériumnak maximálisan megfelel. S akkor még az előnyeiről nem is tettünk említést. Még.

Elő a pénztárcákkal: íme az igazság!

Kardinális dilemma, hogy az ekológikus bőr mit jelent az anyagiak tekintetében. Vajon többe kerül egy, ilyen anyagból remekelt lábbeli, vagy a bőr az, ami továbbra is viszi a prímet, már ami a bekerülési költségeket illeti? Nos, a bőr magasan vezeti a listát, szóval jócskán meg kell fizetni az árát, s bizony ez a kijelentés, ha közelebbről megvizsgáljuk nagyon is kétértelmű. Túl nagy árat kell fizetni érte, így sem túlzás a fogalmazás. Ellenben a szintetikus alternatíva hozzájárulásával készített kézitáskák vagy éppen cipők roppantul kedvező anyagi feltételekkel szerezhetőek be. Tehát, ha szigorúan csak a gazdaságosság oldalát vizsgáljuk ennek, az amúgy első pillanattól kezdve eldőlt párharcnak, akkor vitathatatlanul az ekológikus bőr a nyertes.

Mi újság a megjelenéssel?

A következő megfontolásra méltó terület a stílusjegyek variálhatósága. A helyzet az, hogy a természetes bőr még a legnagyobb szakmaiság és hozzáértés mellett sem kombinálható olyan izgalmasan például minták, motívumok, színek tekintetében, mint a mesterséges műbőr. Az ekológikus bőr jelentése ebből a szempontból sokoldalúság. Azaz a felbukkanó kollekciók tagjai, függetlenül attól, hogy milyen kiegészítőről van szó, kétségtelenül lenyűgöző. Ez a fajta sokszínűség nem sajátja a természetes bőr termékeknek. Ez kétségtelen, és egyetlen szempillantás alatt felmérhető tény.

A karbantartás sok időt igényel?

A bőr ápolása bonyolultabb és összetettebb feladat, mint a műbőr gondozása. Utóbbi gyakorlatilag egyetlen puha kendővel tisztává varázsolható, miközben a felületét egyáltalán nem kell polírozni. Szóval túlságosan sok energiát és főleg szabadidőt nem követel a tisztán tartás, míg azért ez a bőr ápolásáról nem mondható el, ami nem megfelelő körülmények között kirepedezhet és jelentős állagromláson mehet keresztül.

További cikkek olvasása