Olvasd el, csak 2 perc 15 okt 2021

Nők tele inspirációval, ők a lifespiration megtestesítői: Bożna Wydrowska

Szerző: Krisztian Sebo
Olvasd el, csak 2 perc

A tánc életforma, önkifejezés, az álmok valóra váltása! Ismerd meg a Lifespiration Starts Here kampányunk egy újabb hősnőjét – Bożna Wydrowskát, aki néhány gondolattal és mozdulattal bevezet minket a sokszínű ballroom kultúra és Voguing világába.

Legújabb Lifespiration starts here kampányunkban hús-vér hősnőket mutatunk be, igazi egyéniségeket, akik inspirálnak, szenvedéllyel fertőznek, erővel és bátorsággal hatnak, hogy a saját feltételeik szerint élhessenek. Köztük van Bożna Wydrowska, a lengyel voguing szcéna egyik legfelismerhetőbb alakja és a ballroom-kultúra népszerűsítője.

Mi inspirálja Bożnát?

Ki valójában Bożna Wydrowska?

Bożena Wydrowska, más néven Bożna, képzőművész, előadóművész és koreográfus. 1994-ben született a lengyel tengerparton, jelenleg Varsóban dolgozik és él, ahol a ballroom szcénát formálja. 2014 óta a Royal House of Milan tagja, ami egy rangos New York-i ház, ami 30 éve terjeszti a voguing jelenségét világszerte. Lengyelországban Bożna a Kiki House of Sarmata társalkotója, 2016 óta szervezi a Bożena’s Ballt és rengeteg művészeti projektben vesz részt.

Voguing – az álmok valóra válnak a táncban

Bożna egy ideig fotográfiát és ibériai tanulmányokat folytatott, jelenleg a Varsói Képzőművészeti Akadémia médiaművészet szakán tanul. Legnagyobb szenvedélye azonban a tánc, ebben szeretne kiteljesedni és fejlődni. Tizenévesen lépett erre az útra. Miután pár utcai táncos lenyűgözte előadásával, elhatározta, ő is ezt szeretné csinálni, így olyan utcai táncstílusokat tanult, mint a breakdance vagy a popping. 2012-ben fedezte fel a voguingot és azóta minden mozdulatát elsajátította. A voguing, bár Lengyelországban (többek között Bożnának köszönhetően) még csak most fejlődik, egy stilizált, modern táncforma, ami nemcsak a mozgásban, hanem a megjelenésben is hitelességet és kreativitást igényel. A hatvanas évek New York-i drag queen ballroom szcénájából fejlődött ki, amelynek központja főként Harlemben volt. A jellegzetes mozdulatokhoz többek között a Vogue magazinban bemutatott modellek pózai szolgáltak inspirációul. Kezdetben a „kirekesztettek táncaként” emlegették, mert a szegénységgel, rasszizmussal és homofóbiával küzdő közösségeket gyűjtötte maga köré. A köztudatba Madonna „Vogue” című klipjének és az 1990-es „Paris is burning” című dokumentumfilmnek köszönhetően került be. Ma a bálok színes és befogadó kultúrája az egész világra kiterjed, a voguing fővárosai New York mellett Párizs, Berlin, Stockholm és Moszkva. A voguing behatol a popkultúra és a divat világába, megjelenik Ariana Grande klipjeiben, A $ AP Rocky munkáiban, Netflix sorozatokban (Pose) és vezető tervezők kifutóin és a mi reklámkampányunkban is jelen van, Bożna kifejező táncának köszönhetően.

További cikkek olvasása