Mit viselj egy esküvői fogadásra?

Krisztian Sebo
|
15 október 2021
|
Olvasd el, csak 4 perc
Olvasd el, csak 4 perc

Mondhatnánk, hogy manapság már semmi sem olyan, mint régen, de egyrészt ez csak részben igaz, másrészt ennél kicsit részletesebben mondjuk ezt. Arra gondolunk, hogy míg korábban jellemzően léteztek hagyományos viseletek, bizonyos alkalmakra szánt ruhák, ma már jóval több lehetőségünk van választani, akár házasodni készülünk, akár csak egy esküvőn vendégként veszünk részt.

Nagyon fontos, hogy ma már a párok is a legkülönfélébb helyeken, a legextrémebb ruhákban,akciók közben tesznek egymásnak fogadalmat, ami nagyban befolyásolja, hogy a vendégek miben jelenjenek meg. Egy ejtőernyős ugráskorpéldául csodásan mutatna egy rózsaszín tüllszoknya, de vélhetően kevésbé lenne szerencsés választás, mint egy overál hátizsákkal. De komolyra fordítva a szót! Az első és legfontosabb dolog, amikor esküvőre készülődsz, hogy légy azzal képben, milyen jellegű lesz a rendezvény.

Emellett azt is jó tudni, hogy a házasodni készülő pár beöltözik-e elfnek vagy templomi esküvő lévén visszafogott és konzervatív esemény lesz, konszolidált lakodalommal. Ha tehát a legjobb barátunk készül nősülni, akiről tudjuk, hogy az oltárnál is tornacipőben áll majd, nekünk sem kell ennél jobban bonyolítani a dolgot, tehát ha tehetjük, ezektől mindenképpen szerezzünk információt, ha nincs feltüntetve dress code a meghívón. Fontos az is, hogy lesz-e templomi esküdő, illetve az is, hogy a lagzi és a szertartás között van-e lehetőség átöltözni. Nem kell ugyan teljes ruhatárral készülni egy ilyen alkalomra, de kétségtelenül kényelmesebb egy bulizós szettben táncolni, mint egy kiskosztümben, amiben a templomban ültünk.

Miben menjünk a lakodalomba?

A szertartás utáni lagzin viselt ruhája egy vendégnek tehát az előbbiek fényében alakuljon, de segítünk kicsit pontosabb képet alkotni. Magyarországon hagyományosan a menyasszony átöltözik a lagzira, a fehér menyasszonyi ruhát piros színű menyecske ruhára cseréli. Éppen ezért, ha tehetjük, kerüljük el ezt a két színt. Hazánkban fehérben és pirosban nem illik vendégként sem a szertartásra, sem az azt követő buliba elmenni, hiszen alapvető szabály, hogy ne tereljük el a figyelmet a menyasszonyról. Éppen így kevéssé szerencsés a fekete ruha viselete is, hiszen ez a gyász színe nálunk, ami egy kezdődő közös élet esetén nem túl udvarias hozzáállás. Azt se feledjük, hogy ez az alkalom nem arról szól, hogy megmutassuk, milyen eredményeket értünk el az edzőteremben, ahogy a dekoltázsunk teljes bemutatására se ilyen alkalomból kerüljön sor. A túl kihívó, túl rövid, túl átlátszó ruha bár lehet borzasztóan csinos és szexi, de nem esküvőre, illetve az esküvő utáni mulatságba valók. Akkor viszont felmerül a kérdés, mégis, hogyan kell felöltözni egy esküvő utáni partira? Léteznek egyáltalán ruhák esküvő utáni bulira?

Az ördög a részletekben…

Hogy mit viseljünk az esküvő utáni bulin az nagyban függ tehát a dress code-tól, ezen kívül az időjárástól (évszaktól), illetve a helyszíntől is. Ha továbbra is azon kapod magad, hogy azon tűnődsz, hogyan kell felöltözni egy esküvő utáni partira, járj egy kört a kedvenc üzleteidben – akár virtuálisan is. Hogy miért? Mert ezzel máris meglátod, hogy az aktuális évszak milyen ruhákat kínál, a színek, a formák és az anyagok a segítségedre lesznek! Ha pedig már a részleteknél tartunk, a kiegészítőkben rejlő lehetőségekről ne feledkezzünk meg! Ezek adják meg az összeállításunk igazi pikantériáját.

Nehéz a döntés

Nem könnyű feladat eldönteni, milyen összeállítást válasszunk, és a mit viseljünk az esküvői utóbuliján. Az időjárás, a szezon azért is fontos, mert segít meghatározni a ruha anyagát. A leggyakoribbak a nyári esküvők, ilyenkor jól lélegző, könnyű anyagra lesz szükségünk. Ilyenek a sifon, a pamut, a vászon és a műselyem, ezekből nagyon csinos midi és maxi ruhák készülnek, amik  ideálisak ezekre az alkalmakra. Télen a nehezebb, vastagabb anyagok dukálnak, amilyen a gyapjú, a bársony, ilyenkor jöhetnek a csipke kiegészítők is, és a szőrme sem sok, ha csak keveset viselünk.  Ha szeretünk táncolni, akkor inkább picit rövidebb fazont válasszunk, amiben könnyebb a mozgás. Mivel a túl szűk ruhák egyébként sem szerencsések, a kicsit több mozgásteret engedő példányok kényelmesek lesznek majd. Egy A-vonalú szoknya egy mintás felsővel, blúzzal kombinálva szintén nagyszerű választás, de egy harangruha is nagyon csinos és alkalomhoz illő lesz.

Férfiak nyáron akár chino-t is viselhetnek, ősszel pedig lehet halmozni a rétegeket egy három részes öltönnyel. Ez utóbbi azért is praktikus az év bármely szakában, mert a szertartáson kellően elegáns viselet, de az esti buliban akár zakó, de még akár a mellény és nyakkendő nélkül is mulathatunk. Ha a klasszikusokat szeretjük, a szmokinggal nem hibázhatunk, ez szintén az év bármely szakában megfelelő, a rendezvény dress code-ja határozza meg, hogy mintás inggel vagy esetleg színes változatban be lehet-e vállalni.

Elő a színekkel!

Amikor azzal kezdünk foglalkozni, hogy hogyan kell öltözni a lagzira vendégként, akkor azt érezhetjük, gyakorlatilag lehetetlen megfelelni az elvárásoknak. De miért nem nézzük inkább optimistán a helyzetet? A feladatunk találni egy vidám, színes ruhát, amiben jól tudjuk magunkat érezni. Ha jobban belegondolunk, ez nem is hangzik annyira rosszul?!