Olvasd el, csak 4 perc 15 okt 2021

Mit vegyél fel egy koncertre? 8 tippel segítünk!

Szerző: Krisztian Sebo
Olvasd el, csak 4 perc

Amikor kimozdulunk otthonról, szeretünk jó formánkban megmutatkozni. Ha ez veled is így van, de tanácstalan vagy azzal kapcsolatban, hogy miben menj el a kedvenc zenekarod koncertjére, akkor a legjobb helyen vagy.

Ugyan írásos szabályai nincsenek, és viszonylag kevés eseményre, különösen kevés koncertre jellemző, hogy dress code is lenne, azért vannak olyan íratlan szabályok, amikre nem árt odafigyelni. Ezt úgy értjük, hogy egy hangversenyre nem szokás, nem illő egy köldökig dekoltált topban és farmersortban menni, míg mondjuk egy fesztiválon a tűsarkúban nehezen boldogulunk majd egy rock koncerten.

Nincs egy rongyom se…

Annak tehát nincs alapszabálya, hogy hogyan kell felöltözni egy koncertre, de vannak olyan íratlan szabályok és még sokkal inkább szempontok, amikre érdemes figyelni. Először is nem mindegy, hogy milyen eseményre készülünk menni, leginkább ez lesz a meghatározó. Másodszor is, nem mindegy, hogy alapvetően milyen a stílusunk, mert könnyen kellemetlenül érezhetjük magunkat, ha jelmezbe kell bújnunk a szórakozáshoz. Az alábbiakban tehát összefoglaljuk 8 pontban, hogy mire figyeljünk, amikor koncertre megyünk szórakozni, hogyan igazítsuk stílusunkat a koncerthez.

Csak lazán

Előbbi két szóval meg is válaszoltuk a kérdést, hogy hogyan kell öltözni egy rock koncertre?! Amikor egy kicsit vadabb kikapcsolódásra adjuk a fejünket, akkor a választásunkat határozza meg az, miben érezzük leginkább jól magunkat! Ezeken a koncerteken elég ritkán fordul elő, hogy bárkit megszólnának a megjelenése miatt, így nyugodtan engedjük szabadon a képzeletünket. Persze azzal is számolni érdemes, hogy sokan lesznek, nagy mozgolódással, ezért célszerű kényelmes darabokat választani. Tökéletes és klasszikus megoldás egy farmer, legyen az egyenes szabású vagy az újra visszatérő trapéznadrág. Mindkét fazonnal jól mutat a kedvenc bandánk pólója, aminél kényelmesebb összeállítást keresve sem találhatnánk! Ehhez már csak az időjárás függvényében érdemes társítani egy farmerdzsekit, bőrdzsekit, akár a derekunkra kötve is. Ha szeretnénk kitombolni magunkat, akkor nem árt a lábainkat felruházni a megfelelő védelemmel, és bakancsot vagy tornacipőt húzni.

Ha kicsit nőiesebb összeállításra vágyunk, a zenekaros póló helyett nyáron egy csipkés top is megteszi, kicsit hidegebb időben pedig egy lazább fazonú blúz is tökéletes lesz. Ha farmerral viseljük, bokacsizmával is párosíthatjuk, ha viszont inkább szoknyát húzunk, egy térdig érő csizmával különösen jól mutat majd az összeállításunk.

Csak finoman

Hogyan kell felöltözni egy koncertre, ahol az emberek nem ugrabugrálnak? De úgy is mondhatnánk, hogyan kell öltözni egy jazz koncertre? Ez megint több tényezős dolog, hiszen egy több ezer fős ülőhelyes koncerten jóval kevésbé lényeges a ruhánk, mint amikor egy kis klubkoncertre megyünk, ahol esetleg táncolni is van alkalmunk. Mivel ez a stílus némileg árnyaltabb megjelenést kíván, mint a szakadt nadrágos-pólós fesztiválok, nyugodtan választhatunk kicsit kifinomultabb darabot is. Ha úgy érezzük, az esemény nem kívánja meg, hogy túlöltözzük, akkor egy elegánsabb, akár egy elegánsabb blúzzal kombinál élére vasalt, egyenesszárú nadrágban is mehetünk, amihez tornacipőt húzunk. Ezt bár korábban trehányságnak vélték, ma egy menő tornacipő, sneaker legalább olyan fontos része az összeállításunknak, mint egy designer táska. Ha pedig már a táskákról esik szó, ha lesz lehetőségünk táncolni is, bátran válasszunk olyan kisebb clutch táskát, amit kézben is tarthatunk, de pántját keresztbe is vethetjük testünkön, így felszabadítva a mozgáshoz a kezeinket. Igazi klasszikusnak számít az overál, ha megvan az alkatunkhoz passzoló darab, csodásan festünk majd!

A jazz koncerteken való megjelenést alapvetően a laza elegancia jellemzi, de még senkit nem dobtak ki azért, mert mondjuk zenekaros pólóban jelent meg. Különösen akkor nem, ha egy sportzakóval kombinálta. Na de visszatérve, ha elegánsabb jellegű az esemény, a mi viseletünk is legyen némileg alkalmibb, de a koktélruhát tartsuk meg a klasszikus zenei hangversenyekre.

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe?

Amikor tehát felmerül a kérdés: mit vegyek fel egy koncertre? – először is, ne essünk kétségbe. Gondoljuk át, milyen helyszínen lesz az esemény! Zárt, nyitott? Mekkora közönség előtt játszik majd a zenekar? Egy arénában? Egy titkos klubban? Milyen stílusban játszanak? Őrült és gyors zenét, amire mindenki ugrál? Csendes és visszafogott, ami mellett a legkisebb hümmögés is hallatszódik?

Ők milyen ruhában lépnek fel? Amikor egy extrémebb megjelenésű előadó koncertjére látogatunk el,mi is hajlamosak vagyunk merészebb összeállítások viselésére, ami jól is van így, hiszen ezzel is kifejezzük odatartozásunkat! Ez persze nem azt jelenti, hogy ha a zenekar tagjai búvárruhában lépnek színpadra, mi is tegyünk így, de segít eligazodni abból a szempontból, hogy mennyire nyúlhatunk mellé például egy farmerrel. Ahogy már említettük, fontos szempont, hogy táncolunk-e majd? Állunk esetleg? Akárhogy is, a kényelmes cipő az egyik legfontosabb alapfeltétele a jó szórakozásnak!

További cikkek olvasása