Olvasd el, csak 4 perc 15 okt 2021

Hogyan lehet különbséget tenni az eredeti és a hamisított ruhák között?

Szerző: Krisztian Sebo
Olvasd el, csak 4 perc

Hogyan lehet észrevenni a hamisítványokat? Napjainkban a hamisítók profi már munkát végeznek, amely annak köszönhető, hogy egyre jobb technika áll a rendelkezésükre. Emiatt egyre nehezebb kiszúrni a hamisított ruhákat. Sőt gyakran váratlan helyen bukkannak fel a hamisított termékek. Az alábbi tanácsokkal igyekszünk segítséget nyújtani az eredeti és a hamisított ruhadarabok közti különbségtételben.

Hogyan lehet ellenőrizni, hogy a póló eredeti-e?

Szinte már minden márka termékének van hamisított változata, legyen szó táskáról, cipőről, vagy éppen ruházatról. A napjainkban készülő hamisítványok már annyira jól kidogozottak, hogy a laikusok számára nehezen tűnik fel, ha nem valódi termékről van szó. Hogyan lehet ellenőrizni, hogy egy pulóver eredeti-e? A legegyszerűbb módja a különbségtételnek, ha a gyártó honlapján kikeressük az eredeti termékről készült fotót, a vásárlás során pedig alaposan összehasonlítjuk a képen lévő termékkel a kiválasztott darabot. Ez a módszer ruháknál, cipőknél és táskáknál egyaránt működik. Olyan dolgokra kell figyelni az összehasonlítás során, mint a színeltérés, a méretbeli különbség, és a varrásban való eltérés. Bármilyen különbség esetén felmerülhet a gyanú, hogy a kezünkben lévő termék hamisított.

Hogyan lehet ellenőrizni, hogy a ruhák eredetiek-e?

A női és a férfi ruházat esetében is az eredeti termékeken az öltések szorosabbak és tisztábbak, mint a hamisított változatokon. Továbbá a címkékre is érdemes figyelni. A hamis termékek címkéi gyengébb minőségűek és rosszul olvashatóak. A legdrágább termékek címkéin sorozatszám is található. Az is gyanús lehet, ha nincs a termék belsejében címke, vagy csupán rá van ragasztva. A márkás ruháknál a belső címke kézzel varrt. Mi a helyzet a táskákkal? A táskák esetében figyelni kell a márkajelzésre és a mintára. Ha megtörik a minta vagy a márkajelzés, nagy valószínűséggel hamis a termék. Az eredeti változatokon minden esetben a teljes márka, illetve minta látható. A logó szimmetrikus, a színek tiszták, nincs elmosódás a mintában. A varrás is tökéletes, az öltések arányosak és teljesen egyenesek. További különbség, hogy a hamisított táskákon a fém elemek olcsó benyomást keltenek. Mindemellett fontos, hogy a márkás táskák minden esetben rendelkeznek eredetiség kártyával, illetve sorszámmal. is. Ha ezek nincsenek a termékhez, minden bizonnyal hamisított.

Hogyan lehet különbséget tenni az eredeti és a hamisítvány között?

Egy laikus vásárló hogyan ellenőrizheti, hogy a termék eredeti-e? A lábbelik esetében jellemző, hogy a hamisított változatoknak más árnyalata van, mint az eredetinek. Sőt olyan is előfordulhat, hogy az utánzat színkombinációja nem is létezik az eredeti modellek esetében. A cipő dobozát is érdemes ellenőrizni, oda kell figyelni a nyomatokra, a minőségre és a logóra. Ha silány minőségű, valószínűleg hamisított a termék. Továbbá a lábbeli anyagát is érdemes ellenőrizni, hisz az utánzatok rosszabb minőségű anyagból készülnek. Mindemellett a rettenetes eldolgozások is jelzik, hogy hamisítvánnyal van dolgunk. Ha a lábbeli néhány hét után, megfelelő használat mellett elkezd szétesni, illetve jelentősen elkopni, valószínűleg hamisítványról van szó.

Hogyan lehet megkülönböztetni az eredeti napszemüvegeket a hamisítványoktól?

A napszemüvegek hamisítása lehet a legnagyobb gond. Ezek az utánzatok hosszú távon akár egészségügyi problémákat is okozhatnak a szemnek. Az eredeti szemüvegek védelmet nyújtanak a káros napsugarak ellen, azonban ez a védőréteg az utánzatokon nem szerepel. Az eredeti változatok gondos körültekintéssel és kizárólag kiváló minőségű anyagokból készülnek. Ha durva foltok találhatóak a kereten, illetve a szélek élesek, valószínűleg csupán egy utánzat a szemüveg. A márkás szemüvegeknek van tartása és súlya, szóval, ha a kiválasztott darab instabil és törékeny, minden bizonnyal hamisítvány. Az eredeti változatokban a karon lévő márkajelzés lapos és tiszta, ha a logó ragasztva van, a szemüveg kamutermék.

Mindemellett ugyanúgy, ahogy a cipők esetében, a szemüvegeknél is figyelni kell a csomagolásra. Ha az silány minőségű, esetleg sérült és helyesírási hibákat tartalmaz, valószínűleg bóvli a termék. Ha gyanúsan olcsó egy árucikk, akkor különösen fontos az ellenőrzés, hiszen az esetek többségében hamisítványról vagy pedig lopott tárgyról van szó. Ha túlságosan a piaci ár alatt van értékesítve a termék, valószínűleg hamisítvány. A hamisítványok a legegyszerűbben úgy kerülhetőek el, hogy a vásárlás márkaboltban vagy pedig hivatalos értékesítőtől történik.

További cikkek olvasása