Olvasd el, csak 5 perc 20 okt 2022

Korunk hősnői: Victoria és Eugenia, az ukrán SHERO-k

Szerző: Krisztian Sebo
Olvasd el, csak 5 perc

Az ukrán nők bátorsága az egész világot lenyűgözi. A háború alatt hatalmas felelősséget cipelnek a vállukon: egyesek külföldre mennek családjuk és gyermekeik védelmében és különböző módon segítenek, mások a fronton ragadnak fegyvert és igazán veszélyes helyekre mennek, hogy harcoljanak a hazájukért. Az utóbbi csoport képviselői Victoria Kravcsenko és Eugénia Smaragd, erővel teli nők, katonák, igazi SHERO-k.

SHERO – a hősiesség különböző arcai

A SHERO kollekció megalkotásakor a főszerepet a mindennapi hősnők kapták. Olyan nők, akik különböző módokat találnak, hogy megváltoztassák saját és mások életét, folyamatosan inspirálnak és bizonyítják, hogy a hősiességnek ezer arca van. Az egyik például a haza, az értékek és a szeretteink védelmében folyó harc. Ezt jól ismerjük a történelemkönyvekből és az elmúlt hónapokban az Ukrajnában kibontakozó drámai eseményeket figyelve tanúi lehettünk mi is. Ezért amikor ukrán nagyköveteket kerestünk a SHERO kollekcióhoz, a választás egyértelmű volt számunkra – Victoria Kravchenko és Eugenia Emerald olyan ukrán nőket képviselnek, akik emelt fővel szálltak szembe a halálos veszéllyel és harcoltak mindazért, ami fontos és közel áll hozzájuk.

Katonának lenni kemény munka, amit nem mindenki tud elvégezni, bár ezzel a kijelentéssel nem a nemi hovatartozásra gondolunk, hiszen 42 000 nő szolgál az ukrán hadsereg soraiban. Közülük ezren parancsnoki pozíciókat töltenek be, tökéletesen megbirkózva a kemény fizikai munkával és a stresszel egyaránt. Minden fronton a férfiakkal egyenrangúan harcolnak, mi több, egyre nő azoknak a nőknek a száma, akik meg akarják védeni Ukrajnát. Állhatatosak, őszinték, bátrak, lerombolnak minden nemi sztereotípiát, és saját példájukkal bizonyítják, hogy a nők számára semmi sem lehetetlen. Hazafias szellemüket nem lehet megtörni. Ők a szó legszorosabb értelmében az igazi SHERO-k.

Victoria Kravchenko – „nagy erőnk van és bármire képesek vagyunk!”

Victoria Kravchenko katonai pszichológus, 2008 óta az Ukrán Fegyveres Erőknél tevékenykedik. 16 évesen csatlakozott hozzájuk, teljes mértékben tisztában volt a rábízott feladatokkal és felelősséggel. Az évek során őrnagyi rangot szerzett. Victoria nap mint nap segít a harcosoknak azzal, hogy gondoskodik a mentális egészségükről. Szerepe hihetetlenül fontos, a katonai pszichológusok jelentősége Ukrajnában a 2014-es háború kitörése óta felerősödött. A szakemberekre nemcsak a fronton van szükség, hanem a csapatok egyéb gyűjtőhelyein, laktanyákban, kiképzőközpontokban is, minden olyan helyen, ahol a katonák felkészülnek a harcra vagy ahova visszatérnek. A katonai pszichológusok megtanítják, hogyan kell kezelni a negatív mentális állapotot, mind az önsegítés, mind a bajtárs segítése szempontjából

„A fronton a katonáknak állandó támogatásra van szükségük, szükségük van egy olyan személyre, akiben megbízhatnak és akire rábízhatják gondolataikat anélkül, hogy félnének az ítélkezéstől. A gondolatok állandó stressz alatt nagyon különbözőek lehetnek és ez normális. Ez a szervezet normális reakciója a rendellenes körülményekre. Ha mindezt magunkban tartják, a következmények veszélyesek lehetnek. Ezért fontos, hogy az ilyen gondolatokat elengedjék. A pszichológusok segítenek csökkenteni még a PTSD (poszttraumás stressz szindróma) kialakulásának kockázatát is” – mondja Victoria.

Miközben támogató és segítőkész, ő maga is szembesül a háború valóságával, leginkább a fiától és a férjétől való elszeparálódással. Azonban, mint hangsúlyozza, a család még mindig a legfontosabb számára. Csakhogy most már minden ukrán férfi és nő ennek a családnak a része. Victoria tehát teljes mértékben átadja magát a munkájának, támogat másokat, a cselekvéshez szükséges erőt pedig a lelkéből, a szülei által belé nevelt elvekből és értékekből meríti.

„Arról álmodom, hogy a mi Ukrajnánk békés égboltja alatt éljek. Boldog gyermekkorról álmodom országunk minden gyermekének. Kivételesen barátságos és emberséges egyénekről álmodom. Arról álmodom, hogy katonai pszichológusként nyújtott segítségem elveszíti jelentőségét, ha nem lesz semmilyen katonai akció a világon” – vallja Victoria, amikor a jövőbeli tervekről és saját álmairól kérdezik.

Eugenia Emerald – „Jól harcolok a fronton, ezért ezt csinálom”

Eugenia Emerald az NPU „Safari” különleges ezredének mesterlövésze, alhadnagya. A katonai szolgálat mellett már 10 évvel ezelőtt elköteleződött. Az orosz invázió kezdete óta részt vesz a harcokban, harci tapasztalata már több mint fél éves. Eugenia az egyetlen nő a csapatában, aminek saját bevallása szerint megvannak a maga előnyei és hátrányai. Először is, hozzá kellett szoknia ahhoz, hogy egy kizárólag férfiakból álló csoportban kell működnie, és hozzá kellett szoknia a szigorú hierarchiát és a parancsok tiszteletben tartását biztosító rendszerhez. Eugenia küzd a nemi megkülönböztetés ellen és reméli, hogy hamarosan megváltozik a nőkkel szembeni hozzáállás és nagyobb tisztelettel és megértéssel fognak velük bánni. A legnagyobb nehézséget azonban nem a háborús mindennapok jelentik, hanem a szeretteitől való elszakadás. A család és a barátok utáni vágyakozás és szomorúság, összefonódva a harcban elvesztett bajtársakkal. Eugenia bevallja, hogy a háború alatt egyszer már közel került ahhoz, hogy elveszítse a lelkét – amikor az ezredbeli barátai, köztük a mentora, elestek a harcok során.

„Azt hiszem, a gyász teljesen megtöltötte a szívemet és emlékeztetett mindenre, abszolút mindenre, ami a háború alatt történt, az összes fájdalomra. Abban a pillanatban rendkívül nehéz volt, de mint mondtam, csak az idő gyógyítja be a sebeket”. – vallja Eugenia.

Nem áll szándékában feladni és a háború ellenére próbálja megtalálni magában az élni akarást. Minden nap emlékezteti magát azokra a dolgokra, ameik a béke idején boldoggá tették. Igyekszik mosolyogni, amikor csak lehet, és hálásnak lenni a boldog pillanatokért is. Paradox módon a háború alatt Eugeniának ismét eszébe jutott, hogy miről is szól az élet. Szeretne fejlődni, új dolgokat tanulni, részt venni a közösségfejlesztésben. Normális, boldog életet akar. Szilárdan hisz önmagában és másokban, saját képességeiben, és végül a győzelemben és a boldog jövőben, amellyel kapcsolatban sok terve van.

„Arról álmodom, hogy elmegyek Disneylandbe a lányommal, mert a háború előtt megígértem neki. Eleinte nem volt rá időm, aztán a pénzem vállalkozásba és fejlesztésbe fektettem. Most pedig már egyértelmű, hogy amint a háború véget ér a győzelmünkkel, előkerítem a pénzt rá és elviszem a lányomat Disneylandbe”. – teszi hozzá.

A SHERO kollekció ukrán nagyköveteivel készült teljes interjúkért látogass el az ELLE Ukraine oldalára:

https://elle.ua/ludi/interview/geroinya-nashogo-chasu-viyskova-evgeniya-emerald-pro-te-yak-vidnayti-u-sobi-bazhannya-zhiti-dali-popri-viynu-rol-zhinok-u-maybutniy-vidbudovi-ukraini-/

https://elle.ua/ludi/interview/geroinya-nashogo-chasu-viyskova-viktoriya-kravchenko-pro-sluzhbu-rol-zhinok-u-maybutniy-vidbudovi-kraini-ta-vnutrishnyu-silu/

The fotózást az ukrán ELLE magazin csapata készítette: fotós: Alina Chopenko; stylist: Sasha Kutovy; stylist asszisztens: Yaryna Lobanova; smink: Marina Kruk; haj: Danylo Martemianov.

További cikkek olvasása