Olvasd el, csak 4 perc 07 szept 2021

Hogyan térjünk vissza vakáció után a hétköznapi rutinhoz úgy, hogy ne őrüljünk meg?

Szerző: Krisztian Sebo
Olvasd el, csak 4 perc

Nyár után visszatérni a valóságba nehéz lehet, különösen a munkához, a feladatokhoz és a mindennapi tevékenységekhez nehéz ismét hozzászokni. Adunk pár tippet, hogyan csináld stílusosan, és hogyan maradj pozitív a nyaralás után is.

Régi valóság – új problémák

Amikor nyaralsz, általában azt csinálod, amit szeretsz. A napi rutin eltűnik, az órák és a napszakok összemosódnak, a spontaneitás a normalitás. Sajnos a gondtalan lustálkodás idejének egyszer véget kell vetni és a valósággal való találkozás néha nagyon fájdalmas lehet. A napsütéses, lazasággal teli időszakból visszatérünk a szürke, felhős, kötelességekkel teli napokba, a rohanó életbe. Túlzsúfolt e-mail fiókkal, lejáró határidőkkel, a magunk és a környezetünk ellátásával kell ismét foglalkoznunk. Rutin, unalom, stressz… a nyaralásból való visszatérést nem könnyíti meg az sem, hogy egybeesik a nyár végével -a kevesebb napsütés, az alacsonyabb hőmérséklet és a rossz időjárás felerősíti a depressziót, az önsajnálat és a nosztalgia érzését. Lehet, hogy nincs kedved dolgozni, nem tudsz koncentrálni, szorongsz és zavarodott vagy – ezek a nyaralás utáni stressz néhány tünete. Fel a fejjel! Megmutatjuk, hogyan lehet fájdalommentesen átvészelni ezt az időszakot és hogyan használhatod fel a nyaralás alatt felhalmozódott energiát.

Hogyan térhetsz vissza fájdalommentesen a hétköznapokhoz?

Hogyan kezeld a nyomasztó valóságot, és hogyan térj vissza fájdalommentesen a mindennapi feladatokhoz? Inspirálódj az alábbi tippekből, vagy azt is teheted, amit a megérzéseid súgnak. Ne feledd, hogy a vakáció utáni stressz nem rossz dolog – teljesen természetes, és a legtöbbünket érinti.

Próbáljon meg pozitívan gondolkodni

Ez a tanács talán sablonosan hangzik, de mielőtt visszatérnél, próbáld meg elűzni a fekete felhőket. Először is, a nyaralás alatt ne gondoljon a munkára, a tanulásra és az előtted álló feladatokra – tudod, hogy idővel úgyis szembe kell nézned velük. Mielőtt visszatérsz a mindennapokba, koncentrálj annak pozitív oldalaira, gondolj a munkád előnyeire, azokra az emberekre, akik pozitív hatással vannak rád. Érdemes azzal is tisztában lenned, hogy a munkahelyi barátaid ishasonló cipőben járnak.

Legyen rend körülötted

A takarítás jó módja a stressz levezetésének. A rendezett tér a valóság feletti kontroll érzését adja, belső békét és harmóniát teremt. Dönthetsz úgy, hogy a nyaralásból visszatérve kitakarítod a lakásod (és őszi dekorációkat is bevetsz, pl. illatgyertyákat) vagy rendbeteheted a munkahelyi íróasztalod. Plusz pont, ha kirándulásokról vagy napfényes kalandokról teszel ki fotót.

medicine świeca i dyfuzor

Emlékezz a jóra és merülj el az álmokban

És ha már az emléktárgyaknál tartunk… a múltra, a csodálatos nyári pillanatokra, kalandokra, az átélt emberekre és helyekre való emlékezés jó módja lehet annak, hogy egy időre elfelejtsd a szürke valóságot. Ne félj álmodozni – egy kis nosztalgia nem árthat.

Tervezd meg a következő nyaralást és a rövid hétvégi kiruccanásokat

Álmodhatsz a múltról és a jövőről egyaránt. Vannak, akiket megnyugtat, ha konkrét célokat (jelen esetben távoliakat) tűznek ki, terveznek és visszaszámolnak. Nem baj, ha a nyaralásból való visszatérés után rögtön a naptárra nézel és keresel egy alkalmas időpontot a következő utazásodra. Ne feledd azt se, hogy nem kell rögtön egy hosszú nyaralás mellett döntened – próbálj meg a közeledben kikapcsolódni. Talán van is arra egy gyógyfürdő, egy vonzó vendégház,  lélegzetelállító táj vagy pár látnivaló, amit érdemes megnézni. Az ősz igazán festői, használd ki.

Engedd meg magadnak az apró örömöket

A nyaralás vége nem jelenti a kalandok, az új barátságok és a pihenés végét. Próbáld meg elérni, hogy ezek az dolgok ne csak nyáron jelenjenek meg az életedben. Találkozz a barátaiddal, keress különböző látnivalókat és apró szórakozási lehetőségeket az estékre vagy hétvégékre. Hagyatkozz arra, hogy mit szeretsz csinálni a szabadidődben és mi tesz boldoggá, mert erről szól az egész. Egyikünk sem tudja kifordítani a valóságot, de apró lépéseket tehetünk, amelyekkel minden nap boldogságot, kiteljesedést és elégedettséget vihetünk életünkbe.

További cikkek olvasása