Olvasd el, csak 3 perc 05 ápr 2023

Hogyan meséljük el a női testvériség történetét a művészeten keresztül?

Szerző: Krisztian Sebo
Olvasd el, csak 3 perc

Sisterhood gives you power”, „Stand by your sister”, „Be brave sister!” – ez csak néhány az answear.LAB kollekciójának pólóin megjelenő szlogenek közül, melyekhez erőt sugárzó kollázsok társulnak. A grafikákat Ania Glik készítette, aki egy tehetséges művész és a legnagyobb divatházakkal dolgozott már együtt. Ezúttal a SISTERHOOD projektben kamatoztatta tehetségét és most bevezet minket a kulisszák mögé.

A SISTERHOOD vagyis női testvériseg erőt ad. Így élesztjük fel a testvéri energiát és a kauzális erőt. Bízunk egymásban és támogatjuk egymást. Nem kategorizálunk és nem zárunk ki. Szurkolunk egymásnak és erősítjük egymás önbecsülését. Szolidárisan és feltétel nélkül segítjük egymást. Spirituális nővérekként hisszük, hogy kötelékünk a közös eszméken és tapasztalatokon alapul. Ez a SISTERHOOD üzenete, egy egyedülálló answear.LAB projekt, ami a divatot, a zenét és a művészetet ötvözi. Ez az üzenet hangzik el Natalia Przybysz dalában, valamint Ania Glik művészi kollázsaiban, amelyeket a limitált kollekcióban megjelenő pólókra nyomtattak.

Ania Glik x answear.LAB

A női testvériség gondolata pozitív hatással van életünk minden területére. Ezért a sokoldalú SISTERHOOD projekt egyesíti a nők erejét a különböző területeken, többek között a művészetben. A projekt keretében Ania Glik – képzőművész, illusztrátor és a kollázsok megálmodója – egy 6 grafikából álló, testvéri energiával teli sorozatot készített, ami később az answear.LAB kollekciójában is helyet kapott. Ania Glik a dizájn és a divatvilág legnagyobb neveinek dolgozott már. Alkotásai például a Hilton szállodák ötcsillagos enteriőrjeiben is láthatók. A művésznő a híres párizsi divatház, az Hermès számára is készített külön megrendelésre kollázsokat, animációi pedig a Paprocki & Brzozowski márka divatbemutatóit színesítették. Együttműködött a Vogue és az ELLE magazinokkal és Barbara Rui divattervezővel is.

Ania Glik színhasználata általában visszafogott, munkái szokatlan ötletekkel lepnek meg. Az illusztrátor a természet, az építészet és a divat világából merít ihletet, új történeteket elmesélve, amik nemes egyszerűségükkel és kulturális utalásaikkal ragadnak meg.

A kollázsokban rejlő erő

Hogyan lehet egy vonallal, papírral és fotófoszlányokkal ábrázolni a női testvériség gondolatát? Ezt a feladatot Ania Glikre bíztu

„Ami a stílusom erős részét képezi, az a laza formák és az, hogy nagy hangsúlyt fektetek a fotókkal való munkára és annak maximális kihasználására a reprodukció és a deformáció révén. A munkában a női testvériség hangulatát szerettem volna közvetíteni, a kölcsönös támogatást, a barátságot és a nők erejét hangsúlyozni.” – mondja Ania.

A SISTERHOOD kollekció egyik erőssége a testvériség gondolatát közvetítő kollázsokkal nyomtatott pólósorozat. A nyomatokon egymásba fonódó kezek és más gesztusok motívumai jelképezik a tiszteletet, az elfogadást és a szeretetet.

„Amikor ezen a projekten dolgoztam, a szimbolizmus és az értelmezés szabadsága nagyon fontos volt számomra. A kollázsok készítésekor az answear.LAB kollekciónak korábbi fotóanyagait használtam fel. Kombináltam a digitális kollázst, az illusztrációt és a kézírásos technikákat.” – meséli Ania Glik.

 

 

További cikkek olvasása