Olvasd el, csak 3 perc 02 dec 2021

Hogyan csomagolj be egy karácsonyi ajándékot? Inspiráló ötletek a gyönyörű végeredményhez

Szerző: Krisztian Sebo
Olvasd el, csak 3 perc

December a karácsonyról szól, így az ajándékozásról is. De hogyan kell az ajándékokat szépen becsomagolni? Nézd meg tippjeinket és inspirációinkat, majd fogj papírt, ollót, színes szalagokat, és készíts belőlük csodás kompozíciókat.

Stílusos csomagolás

Az ajándékok csomagolásának legnépszerűbb módja, ha dekoratív papírral becsomagolt és szalaggal átkötött dobozba tesszük őket. Ez egy klasszikus, időtálló ötlet, amit érdemes időről időre felfrissíteni. Először is fontosak a dekorációs anyagok – legyenek jó minőségűek, hogy ne veszítsd el a fejed (vagy a türelmed) az ajándékok csomagolása közben. Válassz vastagabb díszpapírt, amik nem fognak meggyűrődni vagy elszakadni csomagoláskor. Fordíts figyelmet a szalagok, címkék és masnik minőségére és stílusár. A szövetből készült verziók sokkal praktikusabbak, mint a fényes, fóliás darabok. A papír színben passzoljon a masnihoz és az egész legyen egy stílusú. Készíthetsz bájos pasztellszínű kompozíciót, fekete-arany változatot vagy télre utaló fehér, ezüst és kék csomagolást.

Az ajándékot feldobó elemek

Egy ízléses masni nem elég neked? Az ajándékcsomagolást további elemekkel is vonzóbbá teheted, de próbálj mértéktartó lenni és csak egy dologra összpontosítani. Az ajándék karácsonyi jellegét hangsúlyozzák a masni mellé helyezett apró buborékok, egy papírból kivágott hópehely, egy ág formájú dísz, fenyőtobozok, fahéjrúd, szárított narancsszeletek vagy cukorkarudak. Dizájnelem lehet a csomagolásra ragasztott vágott betűk (ezekből vicces, személyre szabott szlogent, szöveget is készíthetsz), rojtok vagy ékszerek – például egy szalagra felfűzött gyűrű vagy egy brossal rögzített masni.

Természetbarát ajándékcsomagolás

Nem szeretsz szalagokat, színes papírokat és hasonló dolgokat vásárolni? Használd fel, amid van, és készíts hulladékmentes csomagolást! Mindössze szürke csomagolópapírra, egy darab madzagra vagy pamut csipkeszalagra és egy fenyőfa ágra lesz szükséged, hogy gyönyörű, minimalista, natúr csomagolást készíts. Rögzítsd a dobozra a fent említett természetes elemeket, például szárított citrom- és narancsszeleteket, virágokat, egy ág fagyöngyöt vagy borókát. A szürke papír helyett régi újságpapírt is használhat, aminek köszönhetően a csomagolás retró bájt kap majd. Ne félj felhasználni, ami éppen kéznél van – az upcycling igazán szórakoztató.

Az ajándékcsomagolás művészi módja

Az emberi kreativitás határtalan, így ha decemberi estékre keresel elfoglaltságot és szeretnéd meglepni szeretteidet, próbáld ki az ajándékok művészi módon történő becsomagolását. Az alábbiakban egy maréknyi inspiráló technikát és útmutatót találsz.

Az origami technika

Emlékszel még gyermekkorodból arra, hogy különböző formákat hajtogattál papírból? Az origami technika az ajándékcsomagolás világában is alkalmazható. Mindössze néhány papírlapra, precizitásra és egy kis türelemre lesz szükségeded. Minden egyes becsomagolt ajándékkal új tapasztalatot szerezhetsz. Az alábbiakban egy egyszerű, de hatékony módját találod egy geometrikus masnival megkoronázott ajándék becsomagolásának:

A lehengerlő legyező

Csak mintás papírra és kétoldalas ragasztószalagra van szükséged, hogy ilyen kis csodákat alkoss. Ez a módszer remek és kicsit egyszerűbb alternatívája a bonyolultabb origami formáknak:

Papír könyvjelzők

Művészi könyvjelzők készítésével szabályos kocka alakú ajándékokat csomagolhatsz papírba. Egy ilyen forma esetében a sima textúrák működnek a legjobban – még a szürke csomagolópapír is lenyűgözően mutat majd:

Anyagba csomagolva

Dekorpapír helyett valami anyagba csomagolnád az ajándékokat? A furoshiki egy japán négyzet alakú kendő, amelyet évezredek óta használnak tárgyak csomagolására. Csak egy tetszőleges, az ajándék méretének megfelelő szövetdarabra van szükséged – itt remekül beválik egy sál, ami egyben az ajándékod része is lesz:

 

További cikkek olvasása