Olvasd el, csak 3 perc 28 okt 2021

Mi az a Dia de Muertos? Mindent a mexikói halottak napjáról

Szerző: Krisztian Sebo
Olvasd el, csak 3 perc

Az elkövetkező napokban nem csak a Halloweent ünnepeljük. A mexikóiak hagyománya, a Dia de Muertos régre nyúl vissza, mutatjuk, mit érdemes róla tudni.

Az október és november közötti néhány nap sokak számára a halottak napját és a Halloweent jelenti. Minden országnak megvan a maga szokása: Mexikóban például ilyenkor egy teljesen más ünnep van. Az édes sütitekercsek illatával, virágszirmokkal tarkított, színes koponyákkal és csontvázakkal teli Dia de Muertos, az élet és halál ünneplése. Nagykövetünk és a Lifespiration Starts Here fotópályázat egyik zsűritagja, Agata Stankiewicz, ismertebb nevén @sugar.ladyyy aki egy másik kontinensre utazott, hogy testközelből láthassa ezt a szokatlan, színes ünnepet, többet is elárul erről a rendkívüli hagyományról. Ismerd meg az ő történetét!

Dia de Muertos – a halottak örömteli ünnepe

A Dia de Muertos, vagyis a halottak napja a legrégebbi vallásos mexikói ünnep, ami a holtak túlvilági életének és a családi kötelékek tiszteletére jött létre. A mexikóiak úgy tartják, hogy október 31-én, éjfélkor az elhunyt gyermekek lelkei leszállnak a mennyből a Földre és november 1-én újraegyesülnek családjukkal, november 2-án pedig az elhunyt felnőttek lelkei látogatják meg őket. A mi helyi szokásainkkal és a halálról alkotott felfogásunkkal ellentétben a Dia de Muertos nagyon színes és örömteli, mivel a régóta várt találkozást jelenti elhunyt szeretteinkkel. A mexikóiak abban hisznek, hogy elhunyt hozzátartozóik szellemének örömteli fogadtatása jólétet biztosít számukra, megvédi őket a szerencsétlenségektől és betegségektől. Érdemes megjegyezni, hogy a mexikóiak számára az élet és halál összefügg és a halál nem ok a szomorúságra vagy a gyászra. Tudatosságuk arra késztet, hogy jobban szeressük és értékeljük az életet és a legjobbat hozzuk ki belőle. A mexikóiak a világ egyik legvallásosabb népe, ez az ünnep a legszínesebb a kultúrájukban. Imádják!

Miben különbözik a Dia de Muertos a Halloweentől?

Megjegyezzük, ennek az ünnepnek a látszattal ellentétben semmi köze a Halloweenhez, bár hasonló dátumokra esik. A Dia de Muertos a Kolumbusz előtti kultúrában gyökerezik és kezdettől fogva az ősök szellemeivel való kapcsolat imádata volt a célja. Ezzel szemben a Halloween egy teljesen más kontinensről (Európából) származik és eredete a kelta hagyományokhoz nyúlik vissza. A Halloween az ősz végéhez és a tél kezdetéhez kötődik, amikor a túlvilág és az élők világa közötti határ elmosódik, így a jó és a gonosz szellemek egyaránt eljuthatnak az emberekhez. Az álarcok és ijesztő jelmezek viselésének szokása a szellemek elriasztásával függ össze.

A Dia de Muertos szimbólumai

A Dia de Muertosnak megvannak a saját szimbólumai. Az egyik ilyen a sárga-narancssárga színű virág, a körömvirág, más néven a Flor de Muerto. Szó szerint mindenhol ott vannak és higgyétek el, elképesztően jól néznek ki. Ezen a napon a mexikóiak feldíszítik a hozzátartozóik sírját és a halottak oltárát. A színes oltárokkal bárhol találkozhatunk: az utcán, az üzletek előtt, az otthonokban, a munkahelyeken, az iskolákban …stb. Érdekes módon a Dia de Muertos felvonulások Mexikóban a Specter című James Bond-filmig nem váltak hagyománnyá. Miután a filmben megjelent a felvonulás, a Turisztikai Minisztérium úgy döntött, szervez egyet, hogy az emberek ne csalódjanak, amikor odalátogatnak. Ma a felvonulások a kultúra, a hagyományok és az identitás tiszteletére zajlanak. A Dia de Muertos nem létezhetne egy hölgy karaktere nélkül, aki a jelmezek ihletője. La Catrina Mexikó nem hivatalos first lady-je, a halál szimbóluma, egy elegáns ruhát és kalapot viselő csontváz. José Guadalupe Posada mexikói művész alkotta meg, hírnevét pedig Diego Rivera pecsételte meg, aki egyik híres falfestményén is elhelyezte. La Catrina nem ijesztő, mert a mexikóiak tudatában a halál a halandó élet folytatása. A fesztivál ideje alatt rengeteg csontvázat láthatunk – táncoló, játszó, színes koponyákat, amelyek gyakorlatilag minden oltár ékei.

További cikkek olvasása