Olvasd el, csak 4 perc 19 dec 2023

Divat a javítás

Szerző: Krisztian Sebo
Olvasd el, csak 4 perc

A nagymamám varrónőként dolgozott, és miután nyugdíjba vonult a hivatását rajtunk, unokáin gyakorolta tovább. Neki hála, élénken emlékszem a katica jelmezemre az óvodából – amit mindenki irigyelt -, a családi album pedig tanúskodik a nővéremmel egyforma karácsonyi szettjeinkről, amiket szintén ő készített. És nyilván, ha valamit fel kellett hajtani, be kellett szűkíteni, vagy épp meg kellett javítani, akkor is tudtunk kihez fordulni. Talán sokaknak vannak ehhez hasonló gyerekkori emlékei, amik felnőttként picit elhalványulnak. A ’gyors’ vagy épp ’ultra gyors’ divat korszakában egyszerűbb venni valami újat, mint megvarrni, kijavítani. Csakhogy az „egyszerűségnek” ára van. Sok-sok millió tonna ruhaszemét, ami szennyezi a bolygónkat. Így nem csoda, hogy a fenntartható divat egyik alapvetése a ’repair’, azaz a javítás. És hogy ennél is tovább menjünk, a ’visible mending’, azaz a ’látható javítás’. Ez utóbbi mozgalom itthon még egészen ismeretlen, igaz, én Herczeg Flórától, a Lulo stílus- és ruhaműhely alapítójától már jó ideje hallottam róla.

 A Ruhastory c. YouTube csatorna és Instagram oldal alapítója, tartalomgyártója vagyok. Televíziós főszerkesztői munkám mellett 2017-ben elvégeztem a MOME Design- és Művészetmenedzsment mesterszakát, ahol szakdolgozatom a fenntartható divat témájából írtam. 4 éve útjára indítottam a  sorozatom, amelyben ismert emberek gardróbjába és magyar tervezők műhelyeibe, showroom-jaiba nézek be.  

 

„2 évvel ezelőtt találkoztam egy izgalmas szervezettel, a Fixing Fashion-nel, akik a ruhák javítására bíztatják az embereket, és konkrét tananyagokkal segítenek ebben” – meséli Flóra. „Ezek a javítási technikák az esetek többségében láthatóan történnek. A ’visible mending’ elkötelezett hívei a régi megoldásokat alkalmazzák új és kreatív köntösben. Elsősorban különböző hímzési technikákkal javítják a ruhákat a japán sashiokótól kezdve a tűfestő öltésig. 

Ez a #mendmarch -ként is elhíresült mozgalom a ruháink életének meghosszabbítása mellett más fontos értéket is közvetít. A látható javítások egyfajta jelvényként tündökölnek rajtunk, és azt hirdetik, hogy büszkén vállaljuk az értékeink fontosságát. Nincs rossz és jó, csúnya vagy szép. A javítások az elköteleződésünket tükrözik, a saját stílusunkkal ötvözve.”

Flóra azt mondja, ez a mozgalom itthon még gyerekcipőben jár, viszont a hímzési technikákat már sokan alkalmazzák sikerrel. Egyedi szövegeket, mintákat hímeznek ruhákra, táskákra. Egy-egy ilyen workshop alatt pedig bárki különlegessé teheti a megunt darabjait, miközben megtapasztalja a flow érzését.

„Szerintem ez a kapu ahhoz, hogy hamarosan Magyarországon is népszerűvé váljon a látható javítás. Nemzetközi szinten ez már sokkal ismertebb, számtalan könyv is született a témában, de azt fontos megjegyezni, hogy elsősorban a Z generáció tagjai körében terjedt el. A harmincon túliakban még mindig nagyon erős a tökéletességre való törekvés. Ez pedig a javításoknál is megmutatkozik. Ők azt szeretnék, hogy láthatatlanul javítsunk. Mintha soha nem is lett volna baja a textilnek.”

És bár Flóra tapasztalata szerint egész sokan hajlandóak időt és pénzt áldozni arra, hogy elvigyék megjavíttatni a ruháikat, mindenki azt szeretné, ha ez észrevétlen maradna. És leginkább csak márkás, drágább darabok landolnak náluk.

„Pont ezért született a missziónk, ’a ruha, mint érték’ növelése. Ne az határozza meg egy ruha értékét, hogy mennyiért vásároltuk, hanem az, hogy számunkra mennyire fontos az a darab. Vannak erre kreatív megoldások nálunk is. Egy hölgy például az édesapja farmer nadrágjaiból csináltatott magának egy kabátot. Egy nagymama pedig az unokáját lepte meg azzal, hogy a kedvenc, de már elnyűtt fekete, zenekari pólójáról a mintát kivágatta, és a segítségünkkel egy vadonatúj, jó minőségű pólóra varratta.”

Ezek szívmelengető példák, igazi ’ruhastoryk’. Viszont kifejezetten olyan kérés, hogy láthatóan javítsanak meg egy darabot, még nem érkezett Flóráékhoz.

„Viszont mi magunk már éltünk a #mendmarch technika javaslatával. Például egy foltos pulóverre csipkéket varrtunk. Nagyon izgalmas és egyedi darab született így. Egy másik esetben egy rövidnadrág derék részénél volt egy pici lyuk, ezt egy kis varrással orvosoltuk, és hogy egységes legyen, a másik oldalra is varrtunk ugyanolyat. De kifogyhatatlan a kreatív megoldások száma a látható javításra. Alapvetően hímzéssel bármilyen forma, szín megvalósítható, de rávarrásokkal, ’patch’ technikával is lehet kivitelezni. Textilt, csipkét, gyöngyöket, de akár gombokat is rá lehet varrni a ruhára. Tényleg csak kreatív gondolkodásra van szükség és bármi megoldható, és bármilyen ruhadarab megmenthető.”

És persze ezekkel a technikákkal otthon is bátran kísérletezhetünk. Én évekkel ezelőtt a Nagyimtól kaptam egy „varródobozt”, ami telis-tele van régi gombokkal, színes cérnákkal, ráadásul textilmaradékokat is találtam benne. És ha nem is örököltem az ő kézügyességét, azért az mindenképp megér egy próbát, hogy a textilkonténerbe ítélt ruhadarabjaimat megmentsem. A ’mendmarch’ hashtageket elnézve pedig ezt a technikát lehetetlen elrontani. Minél szabálytalanabb egy javítás, annál izgalmasabb. Jó gyakorlás arra is, hogy azt a bizonyos törekvést a tökéletességre elengedjük.

 

További cikkek olvasása