Olvasd el, csak 5 perc 11 dec 2023

A színek ereje: tudatos öltözködés – nem „kis feketében”

Szerző: Krisztian Sebo

Tartalomjegyzék

Olvasd el, csak 5 perc

Bár az adventi időszakban a karácsonyi fények feldobják szürkeséget, az utcakép még így sem túl színes. Ha elkezdenénk összeszámolni, mennyien hordanak fekete télikabátot, valószínűleg elég magas lenne az arány. Alapvetően kevesen mernek színek után nyúlni, aminek lelki okai is lehetnek, és persze azzal sem sokan vannak tisztában, mi az, ami igazán passzol hozzájuk. Ilyenkor pedig marad a biztonsági játék: a fekete. Na, de a fekete egyáltalán mindenkinek jól áll?

 A Ruhastory c. YouTube csatorna és Instagram oldal alapítója, tartalomgyártója vagyok. Televíziós főszerkesztői munkám mellett 2017-ben elvégeztem a MOME Design- és Művészetmenedzsment mesterszakát, ahol szakdolgozatom a fenntartható divat témájából írtam. 4 éve útjára indítottam a  sorozatom, amelyben ismert emberek gardróbjába és magyar tervezők műhelyeibe, showroom-jaiba nézek be.  

 

„Nem, dehogy! Sőt, kevesebb embernek áll jól önmagában, mint amennyinek igen” – kezdi a beszélgetésünket Gózon Eszter szín- és alkatelemző, az Instagram profilja szerint @thelesswastestylist , aki ahogy a név is mutatja, igyekszik a lehető legfenntarthatóbb tanácsokkal ellátni azokat, akik hozzá fordulnak. „Nehéz kérdés a téli öltözködés, mert hiába ismeri valaki a színtípusát, és hiába tudja, hogy neki nem áll jól a fekete, nem könnyen talál magának megfelelő színű kabátot. Egyébként is hajlamosabbak vagyunk a sötétebb, törtebb színek után nyúlni ilyenkor, mert a színérzékelésünk is megváltozik pusztán attól, hogy szürkeség van körülöttünk, hogy mások a fényviszonyok. És sajnos a gyártók sem halmoznak el minket ilyenkor színekkel. De azért érdemes keresgélni.”

„Nehéz kérdés a téli öltözködés, mert hiába ismeri valaki a színtípusát, és hiába tudja, hogy neki nem áll jól a fekete, nem könnyen talál magának megfelelő színű kabátot. Egyébként is hajlamosabbak vagyunk a sötétebb, törtebb színek után nyúlni ilyenkor, mert a színérzékelésünk is megváltozik pusztán attól, hogy szürkeség van körülöttünk, hogy mások a fényviszonyok. És sajnos a gyártók sem halmoznak el minket ilyenkor színekkel. De azért érdemes keresgélni.”

 

 

Tudatos választás

Az utóbbi időben egyre többet hallunk a színtanácsadásról, ha pedig fenntarthatóbb öltözködésről beszélünk, érdemes tudnunk, mi áll jól nekünk. Vannak darabok, amelyek csak szomorúan lógnak a vállfákról a szekrényünkben, és nehezen tudjuk megfogalmazni, mi a baj velük. Nos, ezekről gyakran kiderül, hogy nem a mi színtípusunknak megfelelőek, és egész egyszerűen ezért nem nyúlunk utánuk olyan gyakran. Vagy épp soha.

„A színtanácsadás során azt nézzük meg, hogy az emberek alapvető bőrszínéhez, az arcuk, a hajuk, a szemöldökük, a szemük kontrasztértékéhez, bőrtónusához milyen árnyalatok illenek leginkább. Ha valaki nincs kisminkelve, akkor melyek azok a színek, amiktől frissebbnek, fiatalosabbnak, harmonikusabbnak tűnik a megjelenése.”Ez utóbbi mondatnál nyilván felcsillan a szemem. Tehát ez azt jelenti, hogy például egy olyan éjszaka után, amikor egy kisgyerekes anyuka csak 4 órát alszik (mint én, előző éjjel), akkor egy jó színnel ezt lehet leplezni?

„Persze, akár betegséget is!” – vágja rá Eszter. „Amikor a színtípusom színeit viselem, akkor nekem rendszeresen azt sem hiszik el, hogy lázas vagyok. A vendégeim mindig meglepődnek azon, mekkora változásokat tud hozni az arcon az, hogy milyen színek kerülnek mellé.”Ebből pedig az is következik, hogy ha nekem nem áll jól a fekete, attól még felvehetek egy ilyen színű nadrágot, hisz távolabb van az arcomtól. Sőt, Eszter szerint tulajdonképpen a fekete kabáttal sincs semmi gond.

„Fel lehet dobni közvetlenül az arc közelében egy sapkával, sállal, ékszerrel, rúzzsal. Tehát tényleg az a lényeg, hogy az arc mellett közvetlenül milyen színeket használunk.”

Ez pedig azért is jó hír, mert ha fenntarthatósági szempontokat nézünk, akkor nyilván nem túl bolygóbarát, ha egy színtanácsadás után kidobunk minden darabot, ami nem a színtípusunknak megfelelő. Eszter szerint ez semmiképp sem opció.„Én arra is szoktam biztatni az ügyfeleimet, hogy ha eddig kevés színtípusuknak megfelelő darab volt a szekrényükben, akkor csak nagyon lassan, apránként engedjenek be új színeket. Figyeljék meg, milyen hatással van rájuk, a lelkükre, mert sokszor előfordul, hogy jól áll nekünk egy szín, de nem illik az aznapi hangulatunkhoz, vagy egyszerűen nem vonzódunk hozzá. Nem kötelező mindenkinek az összes neki jól álló színt hordani. És létezik olyan megoldás is, hogy átfestünk egy ruhát. Én például sok darabomat festettem át a nekem megfelelő színekre. Vannak a Facebook-on ruhacsere csoportok is, amelyek kifejezetten színtípusokra fókuszálnak. A színtanácsadás pedig jó esetben arra is kitér, hogy a meglévő darabokat mivel kombináljuk, hogy azok benne maradhassanak a ruhatárunkban.”

 

Persze attól még, hogy kapunk egy ilyen tudást, egyáltalán nem biztos, hogy környezettudatosabb lesz az öltözködésünk. Hisz a számunkra ideális színekből is fel lehet halmozni felesleges mennyiséget. „Nem tudjuk kikerülni a tudatosságot. Azt, hogy ne csak a saját színtípusunknak megfelelő színeket ismerjük, de a testalkatunkat is, meg a stílusunkat. Hogy milyen anyagokban érezzük jól magunkat, mik azok, amik kellemesek a bőrünknek is. Tehát ez egy hosszú folyamatnak az első lépése lehet, de fontos lépés. Hisz innentől kezdve jó eséllyel nem veszünk meg olyan ruhákat, amelyeket a színük miatt nem hordunk majd.”

A színtanácsadás pedig Eszter elmondása szerint sokszor nem feltétlenül szigorúan az öltözködésről szól, hanem az önbizalomról, a nőiesség megéléséről is.„Sokaknak ez egy nagyon mély folyamat. Például úgy érkeznek hozzám, hogy ezzel lezárnak egy hosszabb terápiás szakaszt, és a nőiességüket szeretnék így vagy úgy megerősíteni. Kifelé is mutatni azt, ami bennük már megszületett. Sokan családi traumák miatt öltöznek láthatatlannak, mert például azt hozzák otthonról, hogy láthatónak lenni nőként veszélyes. Számtalan történet van, de az biztos, hogy a színtanácsadás mindenkiben hoz egy örömmel vegyített izgatottságot, amikor rádöbben a színeire, és felfedezi magán, hogy milyen gyönyörű tud lenni ebben, vagy abban a színben. Fantasztikus látni, amikor az ügyfelek a színek segítségével rácsodálkoznak a szépségükre. Akár olyan emberek is, akik sosem látták magukat szépnek, de a megfelelő szín viselésével már látják magukon a harmóniát.”

 

További cikkek olvasása