Olvasd el, csak 4 perc 21 okt 2021

6 ikonikus horrorfilm, amiktől megfagy a vér az ereidben – a VANS feleleveníti őket

Szerző: Krisztian Sebo
Olvasd el, csak 4 perc

Mindjárt itt a Halloween. Paráztok már? Ezek az ikonikus filmek meghozzák a kedved a horrorhoz és hogy minél pontosabban felidézhesd őket a Vans egy limitált kollekcióval is előrukkolt, ahol a rettegésé a főszerep.

Mi bírjuk a libabőrt. Talán ez azért van, mert  a szellemekről, vámpírokról és vérfarkasokról szóló népmesékből kerekedett műfaj évtizedek óta megdobogtatja a szívünket. Itt az ideje, hogy megemlékezzünk a legikonikusabb filmekről, amik a műfaj aranykorában, azaz a 70-es és 80-as években készültek. Az idő múlásának ellenére még mindig jól teljesítenek, ijesztgetik a következő generációkat és inspirálnak, mint ahogy a Vans márkával is tették. A ruházati és cipőmárka nemrég egyesítette erőit a Warner Bros. Consumer Products-szal, számos népszerű horrorfilm gyártójával. Közösen alkották meg a Vans x Horror kollekciót, ami kultikus filmjeleneteket elevenít meg a kollekció darabjain, főként menő cipőkön. Ismerd meg a hátborzongató karaktereket a Ragyogás félelmetes ikreitől, az Ördögűző és Az Elveszett fiúk megszállottjaitól kezdve a Péntek 13., a Rémálom az Elm utcában és az AZ mániákus elméjéig.

Fedezd fel a VANS x Horror kollekciót

Most pedig pattoghat a popcorn, húzd magadra a meleg takarót és hívd át a legjob barátod (hacsak nem szeretsz egyedül horrorfilmeket nézni). A sötét, borongós, őszi estéken felfrissítjük a horror klasszikusokat:

A Ragyogás (1980)

Egyesek imádják ezt a filmet, mások Stephen King prózájának középszerű adaptációjának tartják (és a bestseller szerzője sem volt elégedett az adaptációval). Függetlenül attól, hogy melyik csoportba tartozol, Stanley Kubrick klasszikusát egyszerűen érdemes ismerni. Zseniálisan felépített történet az emberi psziché cinkosságáról és elménk sötét oldaláról. A pszichedelikus, borzongató hangulat, Jack Nicholson zseniális alakítása és a popkultúra állandó részévé vált szimbólumok csak néhány ok, amiért érdemes megnézni egy őszi estén.

Az Ördögűző (1973)

Egyesek szerint a történelem legijesztőbb horrorfilmje, ami a bemutatója óta eltelt sok év ellenére még mindig hat a képzeletünkre. Egyébként tökéletesen sikerült, végül 10 Oscar-jelölést kapott. Az összetett karakterek, a lebilincselő cselekmény, a gazdag szimbolika és a többféle értelmezés lehetősége miatt lélegzetvisszafojtva követhető a 12 éves, ördög által megszállt Regan története.

Péntek tizenharmadika (1980)

Ha szereted a slashert, biztosan ismered a Péntek tizenharmadika című filmet – nemcsak egy nyári estére tökéletes. A félelmetes horrorfilm egy csapat tinédzser történetét meséli el, akik a tóhoz mentek kikapcsolódni. Sajnos a kezdetben ígéretes kirándulásból rémálom és az életükért való harc lesz a hokimaszkot viselő, vérre és bosszúra szomjazó gyilkos, Jason miatt.

Rémálom az Elm utcában (1984)

Wes Craven alkotásában minden megvan, aminek egy klasszikus horrorfilmben meg kell lennie: elképesztő atmoszféra, félelmetes hős és olyan szorongató hangulat, amely még órákkal a vetítés után is elkísér. A gyermekgyilkos, Freddy Krueger az égett arcú férfi története folytatást kapott, így az 1984-es film után, ha rajongó vagy, további részeket is találhatsz.

AZ (1990)

A horrorfilm, ami bebizonyítja, hogy nem minden bohóc kedves, több változatot is kapott – válaszd ezt a régebbi, kétrészes, bájos retro hangulatú filmet. Stephen King legnépszerűbb könyve alapján készült minisorozat felébreszti a gyerekkori félelmeket.

További cikkek olvasása