Olvasd el, csak 3 perc 23 aug 2022

Kilépni a sport komfortzónádból – hogyan kezdj bele egy új edzésformába?

Szerző: Krisztian Sebo
Olvasd el, csak 3 perc

Futsz, úszol, súlyzózól. Talán itt az ideje változtatni és kipróbálni valami újat? Lépj ki a komfortzónádból és szakíts a megszokott mozgásformákkal!

Az egészséges életmód megköveteli, hogy mozgásban maradjunk. Lehet, hogy már megtaláltad a kedvenc sportodat, lehet, hogy még keresed, vagy előfordulhat, hogy beragadtál egy sportrutinba és úgy érzed, hiányzik a lendület egy új tevékenység elkezdéséhez. Mi tart vissza? A lámpaláz, a megfelelő felszerelés hiánya, vagy talán a motiváció?

Miért olyan fontos a változatos testmozgás?

Nem csak a testünk, hanem az egészségünk és a kondíciónk érdekében is sportolunk. Az edzésnek örömet kell szereznie, új ingereket kell nyújtania, ezért nem lehet unalmas. Lássuk be, ugyanaz az útvonal kerékpárral vagy ugyanaz az gyakorlat századszorra már nem izgalmas. Pedig érdemes fejlődni és új dolgokat kipróbálni. A különböző fizikai tevékenységek nemcsak azt teszik lehetővé, hogy kitörjünk az edzésrutinunkból. Mindenekelőtt lehetővé teszik testünk és fittségünk átfogó fejlesztését. Erősítjük az izmainkat, a rugalmasságunkat, fejlesztjük a gyorsaságunkat és az állóképességünket.

Hogyan változtass az edzésrutinodon?

Először is gondold végig, mit ad a jelenlegi edzésed, min erősítesz, min kéne még dolgoznod. Ha általában az intenzív, zsírégető edzéseket választod, talán érdemes kiegészíteni őket súlyzós gyakorlatokkal. Futsz, úszol, görkorcsolyázol? Vagy esetleg kipróbálnád a csoportos tevékenységeket, például a zumba energyt? A nyugodtabb gyakorlatok sokszor háttérbe szorulnak, mint például a pilates, a tisztességes nyújtás vagy a jóga. Az ünnepek és a melegebb napok tökéletesek az új tevékenységek elkezdésére, különösen a szabadban. A már említett görkorcsolya és a kerékpár nem minden. Kipróbálhatod a nordic walkingot, elmehetsz egyet mászni, teniszezhetsz vagy golfozhatsz.

Hogyan próbálj ki valami újat az edzőteremben?

Az edzőtermek a legnépszerűbb helyek, ahol kondíciónkon dolgozhatunk. Sokan azonban ott csak egyfajta tevékenységet végeznek, például csak a gépeken való edzést választják, vagy ugyanazokra az órákra járnak ugyanazzal a tanárral. Ideje változtatnod, de úgy érzed nincs merszed vay lámaplázas vagy? Ha eddig kerülted a súlyzós edzéseket, kérj segítséget egy tapasztaltabb személytől, aki bevezet a hasonló edzésformákba. A barátoddal/ismerősöddel/edződdel való tevékenység lehetővé teszi, hogy legyőzd az ismeretlentől való félelmet. A pozitív hozzáállás is fontos, de ha nem érzed magadénak, bármikor abbahagyhatod és visszatérhetsz kedvenc gyakorlataidhoz.

Találd meg kedvenc sportágadat a Reebok segítségével

A Reebok márka a sport sokoldalúságára mutat rá. A szövet felsőrésszel ellátott Nano X2 cipővel, ami az edzőteremben és a szabadban is viselhető, új tevékenységeket próbálhatsz ki. Az egylábas guggolásoktól a burpee-ig, a deadliftektől a kitörésekig. Ezek a cipők önbizalmat adnak neked.

 

További cikkek olvasása