Olvasd el, csak 4 perc 23 nov 2023

Hogyan tároljuk megfelelően a cipőket?

Szerző: Krisztian Sebo
Olvasd el, csak 4 perc

A ruhák és kiegészítők megfelelő ápolása és tárolása lehetővé teszi, hogy meghosszabbítsuk kedvenc ruhatárunk darabjainak élettartamát. A cipők tárolása kihívást jelenthet, mivel a modellek változnak, és néha sok van belőlük a szekrényben. Mit érdemes tudni? Mire érdemes odafigyelni? Cikkünkben számos praktikus tippet találsz.

A cipőtárolás elengedhetetlen

A cipők minden öltözék alapját képezik. Nehéz bármilyen öltözéket létrehozni e kiegészítő nélkül. Férfi és női cipőket sokféle stílusban találunk a különböző évszakokhoz, a végén egy tucatnyi pár cipő van a szekrényünkben. Minél több változatunk van, annál nehezebb lesz megfelelőenn tárolni őket, mert ritkán sikerül mindet egyben tartani.

A cipők tárolása problémákat vet fel, de szerencsére ezek könnyen megoldhatóak. Az évszakok és típusok szerinti csoportosítás, majd a megfelelő előkészítés a tároláshoz elengedhetetlen. A cipőszekrény rendbetételéhez elengedhetetlen a tisztítás, a polírozás és a cipőkanál vagy a feltekert újságpapír használata. Ezután már csak annyi a dolgod, hogy a megfelelő helyen tartsd őket.

Mit válasszunk? A cipősszekrény a legtöbb lakásban vagy házban használt klasszikus megoldás. Az ilyen bútorokat úgy tervezték, hogy az ilyen típusú kiegészítőknek helyet adjanak, ezért a legjobb feltételeket garantálják számukra.Egy méretre szabott szekrényben lehetőségünk van arra, hogy egy speciális helyet hozzunk létre kizárólag az ilyen dolgainknak. Előnye, hogy a rekeszek és polcok méretét és magasságát mi magunk határozzuk meg, azaz egyénileg és az igényeinknek megfelelően választjuk ki őket.

Azonban nem mindenkinek van lehetősége arra, hogy ilyen személyre szabott megoldásokat alkalmazzon. Erre a problémára megoldást jelentenek a cipők tárolásának okos módjai. A speciális függő vagy álló szervezők beszerzése érdekes módja a térrendezésnek. Számos forma és méret közül lehet választani, ráadásul többféle rögzítési mód is létezik, például a szekrényajtókra.

Okos módszerek a cipők tárolására

Kevés a hely ?Próbálj meg kihasználni minden szabad centimétert a lakásodban.A cipők szekrényben való tárolását váltsd fel azzal, hogy dobozokban helyezed el őket, például az ágy alatt. Nem lesznek láthatóak, de könnyen hozzájuk férhetsz.

A cipők tárolása kihívást jelenthet, különösen, ha sok pár cipőd van, amik sok helyet foglalnak el. Még így is igyekezz elkerülni azt, hogy megnyomódjanak, szóval kerüld a cipők egymásra halmozását. Ezek ugyanis olyan tényezők, amelyek garantáltan maradandó károkat okoznak. A jó szervezés a siker kulcsa, ezért fejben közelítsd meg a dolgot. Az egyetlen helyes megoldás az lesz, ha csökkented a sérülés kockázatát, ezért pakold egymás mellé őket, vagy rejtsd őket dobozokba. Ne feledd, hogy a gyűjteményed előnyös megjelenítése is számít. A dobozok leírása vagy a rájuk ragasztott képek szuper trükk, hogy mindig tudd, mi, hol van.

A cipők tárolásának okos módjai elsősorban a jó elrendezésén múlik

Használd ki a lépcsők alatti szabad helyet, és ted egymásra a cipősdobozokat vagy egy kisméretű könyvespolcot. Tároljd a flip-flopokat, balerinákat és más lapos verziókat ezeket a szokatlan helyeken. Nehezebb a helyzet, ha hosszú csizmád, bakancsod vagy lovaglócsizmád van.  Azt javasoljuk, hogy ezeket szekrényajtókra erősített tárolókban vagy fogasokon akaszd fel. Azonban vigyázz, nehogy megsérüljenek, hagyj elegendő helyet közöttük.

Miben tároljuk a cipőket?

Elég sokféle lehetőséged van, a polcok és állványok a legnépszerűbb megoldások, amelyeket a legtöbb esetben használnak. Itt a cipőket egymás mellé helyezheted, speciális védőzsákokba teheted, vagy dobozokba. Az ötlet lényege, hogy elkülönítsd őket, ugyanakkor elkerüld az esetleges sérüléseket.

Hogyan tárolja a cipőidet a szekrényben? Polcokon vagy exkluzív vitrinekben, illetve kihúzható fiókokban. Próbálj meg emelőket vagy elválasztókat felszerelni a szekrénybe, hogy a lábbeliknek még jobb körülményeket biztosíts. A női tűsarkú cipők vagy más sarkú típusok soha ne legyenek áttört felületű állványokon, mert beakadhatnak és sérülhetnek. Mit kell még szem előtt tartani? Csak tisztított és megfelelően ápolt cipőket tárolj szekrényben, így elkeróéheted, hogy a ruháid cipőszagúak legyenek.

A női és férfi cipők, valamint a gyermekcipők nem mindig férnek el egy helyen. Csoportokra osztásuk- például évszakok szerint –  határozottan megkönnyíti a megfelelő változat megtalálását és mindenekelőtt a tárolásukat. Azokat a modelleket, amelyeket nem viselünk túl gyakran vagy egy adott évszakban, védeni kell, hogy ne deformálódjanak. A tárolódobozok könnyen és több méretben is megvásárolhatók, a sámfát pedig gyűrött újságpapírral helyettesítheted. Ezek egyszerű trükkök, amelyekkel bármilyen cipő megőrizheti eredeti formáját, állapotát.

Arra is ügyelj, hogy a komódban jó legyen a levegő keringése, azaz a csomagolás ne legyen 100%-ban légmentes. A szekrénybe akasztható függőleges szervezők, valamint az álló állványok remek ötletnek bizonyulnak, hogy több mindent el tudj tenni. Férfi tornacipők, hosszú csizmák, sőt, még a szandálok is megtalálják itt a helyüket.A többszintes állványok igazán strapabíróak, ráadásul stílusosak is.

Kiegészítő tároló

Nem minden otthon rendelkezik nagy, tágas gardróbszekrényekkel vagy rejtett tárolórekeszekkel. Ilyenkor keressünk más lehetőségeket a ruhák és kiegészítők tárolására. Hogyan tárold a cipőket például a pincében? Ez nem a legkedvezőbb hely, mert ott általában nehéz körülmények uralkodnak. Melegnek és száraznak kell lennie, különben tartósan károsodnak a kiegészítők.

További cikkek olvasása