Olvasd el, csak 3 perc 28 jún 2022

Feketén a hófehér? Nem feltétlenül mutat jól!

Szerző: Krisztian Sebo
Olvasd el, csak 3 perc

A fehér, mint szín, roppantul közkedvelt, és kétségtelenül olyan letisztult szépséget képvisel, ami példa nélküli. Sokan az ártatlansággal emlegetik egy lapon, mások a tisztasággal. Az azonban biztos, hogy esélytelen nem észrevenni, és nem gyönyörködni benne. Egy hófehér lábbeli megpillantása mindig felejthetetlen élmény. Kivéve, ha a cipőn itt is, ott is sárfoltok és egyéb szennyeződések éktelenkednek. Úgyhogy az optimális tisztán tartás lépéseit érdemes még időben elsajátítani!


A fehér kényes választás?

Bár tiltakozhatnánk, és mondhatnánk azt, hogy nem, dehogy, viszont akkor nem az igazságot említenénk. Mert bár kétségtelenül látványos és vonzó, ám vitathatatlanul kényes variáció. Ez, azonban nem azt jelenti, hogy teljesen veszett fejsze nyele a tisztítása. Dehogy. Pár házi praktikával a tarsolyodban pikkpakk búcsút inthetsz az elszürkítő szennyeződéseknek. Mert bár sok esetben a prevenció célravezető, de ez épp ebben a szituációban nem alkalmazható, hiszen nem életszerű. Képtelenség kikerülni a használattal együtt járó foltképző eseményeket. Ám a jó hír az az, hogy viszonylag könnyen pontot tehetsz a tisztázás végére.

Nos, a háztartások egyik jolly joker anyaga a szódabikarbóna. Azon túl, hogy nem egy süteményrecept hozzávalója, kiválóan teljesít ecettel kombinálva a vízkő eltávolításában és ami itt és most a legfontosabb: vízzel elkeverve igazán ütős tisztító paszta remekelhető a segítségével. Egy pohár vízhez bőven elegendő 2-3 teáskanál belőle. Az így kapott matériába áztass be egy kendőt, és már kezdődhet is az óvatos dörzsölés. Így a fehér cipő tisztítása még szövet alapanyag esetében is eredményesen és alapvetően könnyedén megoldható mindenféle kifakító vagy elszínező negatív következmény nélkül.

Na, de hogy tovább barangoljunk a konyhádban esetleg akad kézközelben némi citromlé? Ha igen az bizony jó hír. Ugyanis a citromlé (2-3 teáskanál) egy pohár vízzel elkeverve nemcsak limonádét, hanem nagyszerű tisztító folyadékot eredményez. Amibe ha belemeríted a rongyot, akkor kezdődhet is a felfrissítés. Bónusz pozitívumként ezzel a módszerrel nem csupán a fehér sportcipő tisztítása oldható meg látványos eredményességgel, hanem még a kellemes illat is borítékolható. És ha már fentebb említettük az ecetet, akkor nem hagyhatjuk ki a felsorolásból. Mert nemcsak mennyei savanyúság készíthető a segítségével. Egy teáskanálnyi mennyiséggel a bőr vagy velúr cipők ragyogóvá varázsolhatóak. A hátránya az ecetszag fennmaradása, amit vizes rongyos áttörléssel semlegesíthetsz.

A fehérítős mosópor és fogkrém igazi multifunkcionális anyagok?

Igen. Hiszen kitűnően alkalmazhatóak a fehér cipők tisztítása során. A mosópor mehet langyos vízbe és jöhet a kendős áttörlés. A cipőfűzőket is belelógathatod, áztathatod a mosószeres vízbe. Közben a rongyot folyó víz alatt ildomos újra és újra átöblíteni. Így a mosás kézi variációban pikkpakk lerendezhető.
Bármilyen meglepő, de a fogkrém is jó szolgálatot tehet neked. Elegendő belőle egy picit egy fogkefére (lehetőleg semmiképpen se a sajátodra) nyomni belőle, aztán indulhat a dörzsölés. Végül a fogkrémet vizes ronggyal lemoshatod a cipőről, s megszáradás után már mehetsz is tovább csillogó-villogó lábbelidben.
Talán nem árulunk el túl nagy titkot, hogy ebből a két anyagból erre a célja a legjobb a fehérítős. Hiszen ebben a szituációban pontosan ez a cél. A minél vakítóbb végeredmény. Ahogy láthatod a feladat egyáltalán nem megugorhatatlan és különösebben extra készítményekre, kellékekre sincsen szükséged a maximális, szemeket kényeztető sikerhez.

További cikkek olvasása