Olvasd el, csak 4 perc 21 aug 2024

Cottagecore – hogyan éljünk és öltözködjünk idilli stílusban?

Szerző: Krisztian Sebo
Olvasd el, csak 4 perc

Bár a cottagecore stílus már jó ideje népszerűvé vált, még mindig sok követője van ennek az esztétikának, akik nap mint nap élvezik varázsát. Itt nem csak a ruhadarabok a fontosak, a trend egy olyan életmódról is szól, amely közelebb hoz a természethez. De mi az a cottagecore?

Ebből a cikkből megtudhatod többek között, hogy:


1. Mi az a cottagecore stílus?
2. Mi különbözteti meg a többi stílustól?
3. Milyen ruhadarabokat érdemes beszerezni?
4. Milyen típusú ruhák illenek ehhez a stílushoz?
5. Hogyan élj a cottagecore elvek szerint?
6. Cottagecore stílus – mit jelent ez pontosan?

Cottagecore stílus – mit jelent ez pontosan?

Az elmúlt néhány évben úgy tűnik, hogy a divat még gyorsabban fejlődik. Egyre különlegesebb stílusok uralkodnak a trendek között, egyre szélesebb köben népszerűek, főleg a divatimádók körében. Egyes stílusok tovább maradnak velünk, mint mások, de tagadhatatlan, hogy a legtöbbet gyorsan elfelejtjük, és felváltja a következő feltűnő öltözködési mód.

Az egyik ilyen ami nem akar kimenni a divatból, a cottagecore. Bár dicsőséges hetei már elmúltak, tagadhatatlan, hogy az idilli stílus határozott nyomot hagyott maga után. Bár nem egy mindent elsőprő, uralkodó trendről van szó, a természetesség szerelmesei közül sokan szívesen követik a cottagecore stílust – nemcsak az szettek összeállításakor, hanem a mindennapokban is.

Ez egy olyan trend, ami a vidéket és az idilli életmódot „romantikusan” ábrázolja. Hogyan lehetsz cottagecore? Mindenekelőtt az egyszerűséget és a természetet kell ünnepelni és szem előtt tartani. A mindennapi élethez való ilyen hozzáállásnak a ruhatárban is tükröződnie kell.

Cottagecore stílus – hogyan egészítsd ki a ruhatáradat?

A cottagecore, mint minden más, a divatvilágban egyre népszerűbbé váló stílus, sajátos tulajdonságokkal rendelkezik. Amikor ennek az stílusnak megfelelő ruhatárat állítunk össze, figyelmet kell fordítani az egyszerű szabásokra, a kifinomult mintákra és a visszafogott, földszínekben tartott színpalettára. A ruháknak természetes, kiváló minőségű anyagokból kell készülniük, hiszen számít a fogyasztói tudatosság. A trend nagyra értékeli a fenntarthatóságot és a kényelmet.

Ha a cottagecore stílusban szeretnéd követni, tartsd szem előtt a fenti tippeket, és egészítsd ki ruhatárad konkrét darabokkal. A nadrágok helyett nyúlj gyakrabban a fodros vagy hímzett  maxi szoknyákhoz. Tavasszal és nyáron a tornacipőket cseréld le kényelmes szandálokra, például Birkenstockra. Bármelyik évszakról van szó, egy szellős, bő ujjú ruha, egy fehér ing csipkegallérral és egy kötött kardigán pl. világoszöld árnyalatában jó választásnak bizonyulhat.

A cottagecore stílusra a jellegzetes kiegészítők is jellemzőek. Az teljes megjelenéshez az egyszerű ékszerek és táskák jól passzolnak. A virágfüzérekre emlékeztető fejpántok és a selyemsálak szintén tökéletesen tükrözik a cottagecore karakterét. A különféle hajas kiegészítők kiválasztásakor keresd a növényekre utaló részleteket vagy a szalagokkal díszített hajgumikat. Egy kicsit modernizálhatod is a megjelenésedet, például a hozzá illő napszemüveggel.

Cottagecore ruha. Melyik verziót válasszuk?

A cottagecore stílusú ruhákat gyakran a viktoriánus korszakra jellemző sziluettek inspirálják. A jellegzetes szabásvonalak ezért a derekat hangsúlyozó, szabott felső részből és egy bővebb – gyakran A vonalú – alsó részből állnak. A kiválasztott modellek aszimmetrikus szoknyával rendelkezhetnek, amelynek eleje rövidebb, mint a hátulja. A világos, natúr árnyalatú vászon maxiruhák szintén a cottagecore stílus részét képezik. Fordíts különös figyelmet a puffos ujjú és szögletes nyakkivágású modellre.

A romantikus virágminták is gyakran megjelennek az ilyen ruhákon, de igen visszafogott stílusban. A színvilágot a pasztell és krémszínek, valamint a világoszöld vagy kék árnyalatok uralják. Az ilyen színekben megjelenő finom nyomatok tökéletesen illeszkednek az általános cottagecore természetes jellegéhez.

Cottagecore – hogyan építheted be ezt a stílust az életedbe?

A cottagecore trend azért jött létre, hogy kielégítse a természethez való visszatérés és a városból való menekülés vágyát. És bár egy kert vagy a természetközeliség nem mindenkinek adatik meg, más módon is kipróbálhatod, hogyan tudod ezt az életstílust beépíteni a mindennapjaidba. Kezdd például azzal, hogy változtatsz főzési szokásaidon. Készíts saját tésztát vagy süss otthon kenyeret. Menj el a közeli piacra, és vásárolj friss termékeket a helyi árusoktól.

A cottagecore stílus a múltból merít, számít igy például étnézheted a nagymamád szekrényét, ahol biztosan találsz egy-két kincset, pl. hímzett mellényeket vagy sálakat vagy mintás ruhákat. Pakold be kedvenc gyümölcseid egy fonott kosárba, és piknikezz egyet a közeli réten vagy parkban. Emellett megtanulhatsz hímezni vagy kötni is. Nem kell tehát vidékre költöznöd ahhoz, hogy megtapasztald a cottagecore életérzést.

Ez egy olyan trend, ami a divatban és a mindennapi életben is megjelenik. Az egyszerűség, az idilliség utáni vágyakozás és a lassú életre jellemző elvek követése jellemzi. A cottagecore esztétika által inspirált ruhatárban nem hiányozhatnak a virágminták, a pasztellszínek és a visszafogott szabások.

További cikkek olvasása