Olvasd el, csak 5 perc 02 okt 2020

A fenntarthatóbb jövőért – környezetbarát divat

Szerző: Krisztian Sebo
Olvasd el, csak 5 perc

Honnan tudhatod, hogy az általad viselt ruhák, cipők, kiegészítők nem gyakorolnak negatív hatást a környezetedre? Első lépésként tudd meg, milyen anyagokból és technológiákkal készülnek. Választásod fontos, te is tehetsz a környezetedért, könnyebb, mint gondolnád, ráadásul mi segítünk.

 

Bolygóbarát anyagok

Melyek azok a ruhák és kiegészítők, amik nincsenek negatív hatással a környezetünkre? Ez manapság igen fontos kérdés, kezdjük az anyagösszetétellel. Azt feltételezzük, hogy a len vagy a pamut bőrbarátabb, mint a mesterségesen előállított anyagok. Persze jobbak, mint például a poliészter, ökológiai szempontból is: biológiailag lebomlóak, előállításukkor kisebb mennyiségű szén-dioxid keletkezik. A szövetek természetességén kívül érdemes szem előtt tartani származásukat és előállítási módjukat. A legkönnyebb, ha igazoltan organikus anyagokat választasz, mint a biopamut, aminek előállítása az ökoszisztémának is biztonságos és mérgező vegyi anyagok nélkül történik. A biopamutból készült pólókat, ingeket, farmernadrágokat és egyéb termékeket tartósságuk és erősségük különbözteti más társaiktól. Vess egy pillantást a G-Star Raw, a Vagabond, a Lee vagy a Wrangler kínálatára, ahol megtalálhatod az ilyen darabokat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A természetes anyagok használata nemcsak a ruhadarobokra korlátozódik – cipők vagy táskák előállítása esetén például a tölgyfa kérge vagy folyékony latex is alkalmazható. A Birkenstock például visszanyúl a természethez és ezeket az összetevőket használja. A Tommy Hilfiger például olyan cipőket is forgalmaz, melyek innovatív almabőrrel készültek, ami az almaiparban használt hulladékból létrehozott anyag.

Az újrahasznosítás szerencsére egyre elterjedtebb a divatiparban, és a márkák különböző módon kezdték használni az anyagokat. Tehát, ha olyan terméket vásárolnál, ami poliészterből készült, preferáld helyette az újrahasznosított műanyagot. De nem csak műanyagot hasznosítanak újra, pamutot is. Ezek az újrahasznosított anyagok számos márka kínálatában megtalálhatók (Femi Stories, Vero Moda), például a Jack Wolfskin vagy a The North Face kabátok tölteteként alkalmazza, a Timberland, a Converse vagy a Gumbies pedig a cipők egyes részeiben, mint a talp vagy nyelvrész.

Innovatív megoldások a környezet számára

A megfelelő anyag nem minden, a termék – ruha vagy cipő – elkészítése közben színezésre, előállításra is szükség van. Ezek a folyamatok nagy károkat okoznak a környezetben vízfelhasználás (a divatipar a világ második legnagyobb vízfelhasználója) vagy mérgező anyagokat tartalmazó szennyvíz előállítása révén. Bolygónk hanyatlása folytatódik, a biztonságos, új termelési folyamatok bevezetése prioritássá vált. Szerencsére évről évre egyre több innovatív megoldás jelenik meg. Ezek között találunk új módszereket a szövetek festésére, valamint ötleteket a vízfogyasztás csökkentésére a ruhaiparban. Például a Pepe Jeans a sivatag közepén található modern gyárban, a Desert Studio-ban hozza létre farmereinek egy részét, ahol 85% -kal kevesebb vizet használnak fel, mint más gyárakban. A márka a Wiser Wash technológiát is kifejlesztette, ami meggátolja a vegyi anyagok környezetbe való jutását. A Levi’s is csökkentette a farmergyártáshoz vízfogyasztását. A 2011 óta alkalmazott Water <Less technológiának köszönhetően több mint 3,5 milliárd liter vizet spóroltak meg.

     

     

Követendő divat szokások

A pozitív változásokat a mindennapokban is érdemes alkalmazni. Gondolhatod, a tetteidnek nincsen hatása, elvégre 8 milliárd ember él a Földön. Közben meg az egyéni döntések, szokások és változások járulnak hozzá a bolygó fejlődéséhez leginkább. Ne feledd, hogy fogyasztóként te döntesz egy-egy márka és termék mellett, ezért is bíztatunk, hogy átgondoltan vásárolj. Koncentrálj azokra a márkákra, amiknek fontos a környezetvédelem és vásárolj olyan cuccokat, amik nem károsak a természetre. Tartsd szem előtt a minőséget, a megfelelő anyagokból készült ruhák és kiegészítők több szezonon át kitartanak majd, így kevesebb új darabot kell beszerezned.

 

További cikkek olvasása