Olvasd el, csak 3 perc 28 jún 2022

A bőr megfelelő ápolást igényel

Szerző: Krisztian Sebo
Olvasd el, csak 3 perc

Azzal nagyjából mindenki tisztában van, hogy a bőr, mint alapanyag különlegességét, egyedi kisugárzását akkor képes megőrizni, ha optimális gondoskodásban részesül. Viszont azt már jóval kevesebben tudják konkrétan, hogy mit is jelent az „ideális” ápolás, vagyis hogy mik azok az apró finomságok, amikre célszerű nagy hangsúlyt fektetni a kifogástalan végeredmény érdekében. A bőr lábbelik tisztítása így sem, úgy sem kedv kérdése, mert a koszolódás elkerülhetetlen használat közben. Ám éppen ezért jó ötlet kiművelni magunkat a témában, így ugyanis nem érhetnek minket állagromlást eredményező meglepetések.


Hókuszpókusszal kezdődik minden?

Nem! Ne gondold azt, hogy a bőr cipő tisztítása egyet jelent a méregdrága készítmények beszerzésével és alkalmazásával. Természetesen ezeket is használhatod, viszont akadnak bőven a tarsolyunkban olyan praktikák, amik házilag is nagyszerűen kivitelezhetőek.

Még mielőtt ráfordulnánk a konkrétumokra, kihangsúlyozzuk, hogy a lábbelik olykor észrevétlenül koszolódnak. Nap, mint nap. Picit megint foltosabb, újra sárosabb. Ha ezeket a jeleket nem figyeled, akkor könnyen halmozottan hátrányos helyzetben találhatod magadat meg a cipődet. Szóval célszerű egyfajta tudatos rendszerességet bevetni a témában. Mondjuk minden szombaton vagy vasárnap egy kis időt szánni az ápolásra. Ez azonban nem helyettesíti vagy váltja ki az akut helyzetre adott azonnali válaszreakciót. Tehát ha mondjuk egy óvatlan lépés nyomán a az orrod hegyéig (már ami a lábbelidet illeti) sáros lettél, akkor nem ildomos várakozni a legközelebbi tisztító-napra.

Na, de hogy teret adjunk a lényegnek, egy kis ecset jó szolgálatot tehet a kezed ügyében. Ezzel ugyanis profin és alaposan lesöpörheted a cipőd felületét. Majd jöhet a nedves rongyos beavatkozás: célszerű első körben szappanos vízzel beáztatni a törlőkendőt és úgy kicsavarni. A foltokat nyugodtan megdörgölheted, a szappanos víz elvégzi a dolgát. Aztán a mozzanatok végeztével, mintegy záró akkordként simán vizes ronggyal áttörölheted a csillogó-villogó végeredményt. Persze azért a megszáradásról ne feledkezz el, ez az, ami felteszi az i-re a pontot.

Bármilyen rongyrázás szóba jöhet?

Az igazság az, hogy nem. A bőr tisztítása legjobb, ha flanel anyagú kendővel történik. Ennek roppantul egyszerű az oka. Ez az a variáció, aminek a szálai gyengédek, így aztán semmilyen módon nem befolyásolják negatív irányban a bőr állapotát.

Világos bőrcipők esetén az az egyik legnagyobb, egyúttal valóban reális félelem, hogy a bőr elszíneződik. Márpedig ez a forgatókönyv egy cseppet sem kívánatos, ráadásul ha már egyszer a baj megtörténik, akkor az onnantól kezdve nem visszafordítható. A sötét árnyalatú alternatíváknál pedig a kikopás réme az, ami a leggyakrabban fenyeget. Jó ezekkel a veszélyekkel tisztában lenni, viszont ha a megfelelő anyagokat használod a makulátlanná varázslás folyamatában, akkor nem érhetnek negatív fejlemények. Pontosan ezért nem kifizetődő taktika mindenféle érdes vagy éppen műszálas anyaggal próbálkozni, törlés tekintetében, mert határozottan kellemetlen következményeket tapasztalhatsz.

A természet ereje is bevethető?

De még mennyire! A banánhéj, valamint a nyers, ketté vágott krumpli belseje csodákra képesek, már ami a tisztítást illeti. Az intenzív szennyeződéseket persze megelőzően mindenképpen érdemes eltávolítani, s ezek után jöhet a gyümölcsös vagy zöldséges bedörzsölés. Ha nincsen benned tartás az újszerű megoldások kipróbálásával kapcsolatban, akkor ezeket a módszereket különösen élvezni fogod. Egy próbát mindenképpen megér, károsodást ugyanis nem generálhatsz.

További cikkek olvasása