Olvasd el, csak 3 perc 25 júl 2022

Squash, az igazán ütős sport

Szerző: Krisztian Sebo
Olvasd el, csak 3 perc

A fallabdázás nem véletlenül hódít a fiatalok és az idősek körében egyaránt. Mindent és mindenkit megmozgat, mégpedig kivétel nélkül. Ez nem az a fajta labdajáték, ahol esélyes a pihenés meg a félrevonulás. Dehogy!

Itt aztán az első pattanótól kezdve a dinamika, a ritmus, az ütem adott. Egyes saccolások szerint óránként nagyjából ezer kalóriát éget a test közben, de azért azt tegyük hozzá, hogy nem vagyunk egyformák, tehát ez a szám akad, akinek a kétharmada, másnak a kétszerese. De nem is ezen van a hangsúly, mert amúgy a kalóriaadatok mit sem árulnak el az adott sportágról. Viszont elegendő egyetlen egy meccset végignézni vagy végigjátszani, és máris helyükre kerülhetnek a részletek. Az izomláz nem a második vagy harmadik megmérettetés után borítékolható, hanem nagyjából az első fél órát követően. Az egyes izomcsoportok ugyanis garantáltan beleadnak apait-anyait a küzdelembe, akárcsak te!

Hogyan vágj bele?

A kezdő lépés a squash cipő kiválasztása. Tehát még ütőt sem kell fognod, a pálya bejárását is elhalaszthatod, mert mindaddig, míg nem állsz biztos talpakon, addig tulajdonképpen teljes mértékben mellékesek a további tényezők. A rugalmasság aranyat ér játék közben, akárcsak a csúszásmentes mozgás. Vagyis azok a cipők a leginkább megfelelőek, amiket a gyártók határozottan erőteljes, lendületes testmozgásra találtak ki. A lélegző, azaz megfelelő mértékben légáteresztő felső rész például ugyanannyira lényeges, mint a ruganyos, könnyed mozgást biztosító talpszerkezet. A stabil tartás a kiszemelt lábbeli esetében kulcsfontosságú. Amennyiben ez stimmel úgy a sérülések és balesetek kockázata minimálisra redukálható.

Ha történetesen a bokád hajlamos megcsuklani, akkor különösen fontos erre a jellemvonásra extra hangsúlyt fektetned, mert a lábaid egészsége múlhat a választásodon. A megoldás sohasem a mozgás, sportolás kerülése, hanem az ideális felszerelés kinézése. Mert egy igazán stramm tartást borítékoló cipőben a bokáid is maximális védelmet élvezhetnek. A fallabda cipő egyik legfontosabb erénye a tartóssága. Ez az a sport, ami erőteljesen igénybe veszi a sportolót és a felszerelést egyaránt. A folyamatos, fokozott koptatás ebben a játékban elkerülhetetlen, tehát az elhasználódás, mint jelenség sem védhető ki. Viszont ha a kiszemelt variáció élből hosszú élettartamot garantál, akkor nem kell tartani a lelombozó váratlan meglepetésektől. A világos talpú alternatívákat nem holmi kóbor divatból választják az öreg rókák. Akik igazán értenek a fallabdázáshoz azt vallják, hogy azért célszerű ilyen modellre voksolni, mert ez az a talpkialakítás, ami nem hagy maga után nyomot a pálya felületén. Szóval ha szeretnél a környezetedre és annak megóvására is odafigyelni, akkor ezzel az aprónak tűnő, mégis jelentős részlettel sokat tehetsz hozzá a közös érdekhez, a pálya maximális megbecsüléséhez.

A márkahűség mennyire játszik főszerepet?

Őszintén szólva semennyire. Bár szép dolog a kitartás, pláne a hűség, de ezen a területen nem az a lényeg, hogy milyen márkájú a lábbeli. A tulajdonságok meglétéhez érdemes elköteleződnöd, mert ha ezekre kellően nagy hangsúlyt fektetsz, akkor a maximumra tornázhatod a játékélményt. Ráadásul egy olyan cipővel gazdagíthatod az életedet, ami nem egy szezonra vagy mondjuk két erősebb hónapra szól. A természetes kopás, mint jelenség így sem, úgy sem kerülhető ki, viszont a tempója egy cseppet sem mellékes.

Ha pedig minden fent felsorolt jellemvonás stimmel, akkor jöhetnek a külsőre vonatkozó jegyek, amik teljes egészében rád vannak bízva. Az erősen ajánlható világos talpon kívül nincsen más jellemvonás, ami kőbe lenne vésve.

További cikkek olvasása