Olvasd el, csak 3 perc 20 okt 2022

Hogyan lehet beleszeretni az őszbe?

Szerző: Krisztian Sebo
Olvasd el, csak 3 perc

„Itt van az ősz, itt van újra… – kántáljuk kissé melankolikus hangon, búcsút intve annak, ami gondtalan, meleg és kellemes.

Itt van az ősz! Ő az, aki bolyhos takarójával és egy csésze illatos kávéval hűséges társunk lesz. Amint letépünk egy lapot a naptárból (van még valaki, aki ezt teszi?) el is múlt a nyár, de az emlékek megmaradnak. Szeptember 23 után automatikusan rövidebbek lesznek a nappalok, sötétebbek az éjszakák, ködösebbek és hidegebbek a reggelek. Melegebb ruhák gubójába burkolózunk, a pocsolyákat átugorva visszatérünk a letűnt napokhoz. Hé nyár, miért nem maradtál velünk tovább?

Az őszi panaszokodás ideje

Egyetlen évszak sem szimbolizálja annyira az elmúlást és a pillanat törékenységét, mint az ősz. Észrevesszük ezt a környezetünkben is, amikor egyre több elhervadt muskátlit vagy sárguló leveleket látunk. Az év végéig már nem sok van hátra, az összegzések, a célok teljesítésének vagy az újévi fogadalmaknak az ideje kérlelhetetlenül előttünk áll – ha nem sikerült megvalósítanunk semmit, amit elterveztünk, egy kis pánikot érezhetünk. Az iskolába, az egyetemre és a munkába való visszatérés miatt is feszültség van a levegőben. Még ha szeretjük is a napi teendőinket, a napsütéses, pihentető hetek után nehezebb visszatérni a valóságba.

Hogyan lehet szeretni az őszt?

Van, aki szereti, sőt, imádja az őszt. Nem tudjuk, hogy a sült lekvár, a fahéjas almás pite vagy esetleg a pumpkin-spiced latte illata teszi-e vagy talán egy jó könyvvel, tévésorozattal töltött hosszú esték meghittségének köszönhető. A kulcs a pozitív hozzáállás. Ha folyamatosan azt mondogatod magadnak, hogy szürke és kellemetlen hónapok állnak előtted, akkor valóban azok lesznek.

Hagyjuk a panaszkodást, használjuk ki azt, amit az ősz kínál nekünk. Mit tegyünk, hogy megszeressük ezt az évszakot?

Ki a házból a szabadba!

Ahhoz, hogy megszeresd az őszt, hagyd el a komfortzónádat, hagyd el a lakást. Minél gyakrabban és nem csak akkor, ha munkába mész. Szívd magadba az értékes napsugarakat, és próbálj meg minél több őszi emléket felidézni. Az ősz az étterembe, kávézóba és művészeti galériákba járás ideje is.

Teremtsd meg a számodra ideális környezetet

A pozitív hozzáállás pozitív környezetet igényel – próbáld meg olyan dolgokkal körülvenni magad, amik jó hangulatba hoznak. Mindenekelőtt legyen rend körülötted. Az őszi takarításnak ugyanolyan szokássá kell válnia, mint a tavaszi nagytakarításnak. Teremtsd meg a béke és nyugalom oázisát a lakásodban, egy illatgyertya vagy pár színes párna sokat tud dobni a téren és a hangulatodon. Ha kell, szerezz be friss virágokat vagy egy olyan lámpát, aminek a fénye a nap sugaraihoz hasonló.

Találj hobbit az őszi estékhez

Rejtvények, sakk, saját illatgyertyák öntése, esetleg hímzés? Most van itt a tökéletes alkalom, hogy új tevékenységeket próbálj k, vagy újrakezd egy régi hobbidat – a hosszú esték tökéletesek erre.

További cikkek olvasása