Olvasd el, csak 3 perc 10 júl 2022

Íme, egy kis kalauz a velúr cipők tisztán tartásához

Szerző: Krisztian Sebo
Olvasd el, csak 3 perc

A szennyeződések eltávolítása kulcsfontosságú feladat. Nem kikerülhetőek a sár- és sófoltok, valamint az egyéb koszolódás. Egyszerűen a használattal, különösen cipő esetén, mindez együtt jár. Még a velúr kiegészítők is idővel veszíthetnek fényükből. Szóval mindenképpen kardinális kérdés, hogy mit takar az optimális makulátlanná varázslás ebben a helyzetben. Mert azt már megszokhattad, hogy minden egyes anyagfajta alapvetően eltérő gondoskodást igényel. Ugyan extra bonyolult szabályokról nincsen szó, de célszerű közelebbről is megismerni azokat a praktikákat, amik károsodás nélkül sikerrel alkalmazhatóak.

Csak óvatosan!

Alapvetően egyetlen cipőfajta tisztításának sem célszerű túlzott lelkesedéssel, és heves mozdulatokkal nekiállni. Mert a baj kifejezetten gyorsan megtörténhet, ami nem visszacsinálható. Szóval a türelem, egyúttal az óvatosság az a két erény, aminek az alkalmazása ezerszeresen megtérülő stratégia. A velúr tisztítása két ellenjavallattal, sőt tiltással indul: a mosógépen mosás és a radiátoron szárítás ki vannak zárva! Ezek azok az ötletek, amik velúr esetében nem vethetőek be! Miután a stop táblákat tisztáztuk, akkor jöjjenek a konkrét, gyakorlati lépések, amiknek a nyomán el tudsz indulni.

A cipőkefe hasznos kellék, ami egyébként pont a velúr cipő tisztítása során nagyszerű szolgálatot tehet, de csak és kizárólag akkor, ha speciális anyagból készült. A hagyományos, sima „mezei” kefe sörtéi ugyanis nagyon durvák, és konkrétan tönkretehetik az érzékeny felületet. Ezen kívül még azt is érdemes zsebre tenned, mint fontos információt, hogy a velúr nem szereti a nedvességet. Szóval minden helyzetben a szárazon tisztítás az a módszer, amivel sikerre viheted a tervedet.

A speciális kefék sörtéi puhák, így aztán képesek kisöpörni a rostok között megült szennyeződéseket anélkül, hogy bármiféle károsodást okoznának. A legtöbb ilyen kefe rendelkezik egy ún. radírral, aminek a hozzájárulásával hatékonyan inthetsz búcsút a különböző foltoknak, csíkoknak és egyéb koszolódásoknak. Ez az a kellék, ami az igazi jolly joker velúr tisztító, lévén nem csupán cipőknél alkalmazhatod, hanem bármilyen kiegészítőt rendbe tehetsz a hathatós közbenjárásával. Ha neked esetleg akad otthon keféd, ami a célnak megfelel, tehát a sörtéi nem sértenek, viszont nincsen radírozód, akkor semmi gond. Ma már ez a hasznos kellék külön is beszerezhető, úgyhogy pillanatok alatt bővítheted az eszközkészletedet.

Mire érdemes még odafigyelned?

A várakozás nem jó taktika. Abban a pillanatban ildomos tisztává varázsolni a cipődet például, amint észleled rajta a szennyeződéseket. Hiszen minél jobban beülnek a koszmolekulák a rostok közé, annál nehézkesebb az eltávolításuk. Azzal felesleges kalkulálnod, hogy majd előbb-utóbb kipörög a sár például, mert nem fog. Ugyanakkor a sárpacáktól való megszabadulás kicsit speciális, nem véletlenül említettük meg. Ugyanis ha konkrétan sárról beszélünk, akkor mégis célszerű félretenni a lábbeliket. Kipörögni továbbra sem fognak a sárfoltok, ellenben, ha a sár megszárad, akkor utána kefével óvatosan, kis dörzsöléssel megoldható a tisztítás. Ha frissen esnél neki a feladat megoldásának, akkor egyrészt a sarat tovább kenhetnéd, másrészt a velúrt akár meg is sérthetnéd az egyre hevesebb mozdulataid valamelyikével.

Ha pedig eláztál, akkor a hajszárítós vagy radiátoros megszárítást teljes mértékben felejtsd el. Az újságpapírral vagy papírtörlővel kitömött cipő ötlete ellenben határozottan szimpatikus, lévén ekkor a papír magába szívja a felesleges nedvességet.

További cikkek olvasása