Olvasd el, csak 3 perc 20 márc 2024

Kapszulagardrób – hogyan változtathatja meg a minimalista divat a stílusodat?

Szerző: Krisztian Sebo
Olvasd el, csak 3 perc

Érdekel a divat, és találkoztál már a kapszulagardrób kifejezéssel? Mit jelent ez pontosan? Olvass tovább hogy cikkünkből megtudd, mi az a kapszulagardrób, hogyan hozhatsz létre egyet, és milyen ruhadarabokat szerezz be hozzá.

Kapszulagardrób – alapelvek és előnyök

Mielőtt megismernéd a részleteket, szeretnénk bemutatni a kapszulagardrób koncepcióját. Mi is ez pontosan? Az ötlet egyáltalán nem új, hiszen több mint 50 éve született meg Susie Faux, a londoni Wardrobe nevű butik tulajdonosának fejében. Susie Faux úgy gondolta, hogy a nők túl sok ruhát vásárolnak, mégis panaszkodnak, hogy nincs mit felvenniük. Elterjesztette a minimalista gardrób koncepcióját, ahol a hölgyeknek csak néhány alapdarabjuk van, és ezekből  teremtenek mindennapos megjelenéseket. A kapszulagardrób ötletét később Donna Karan divattervező is felhasználta, neki köszönhetően vált népszerűvé ez a koncepció az egész világon.

A kapszulagardrób nem más, mint a legnélkülözhetetlenebb ruhák és kiegészítők gyűjteménye, mint például a női táskák vagy ékszerek, melyek különböző kombinációkban sokoldalú szettet alkotnak munkához, mindennapi viselethez vagy különleges alkalmakhoz. Az alapelv az, hogy a női gardrób nem kell, hogy dugig legyen, mindössze egy-két szűk farmerre, néhány blúzra, kabátra vagy pulóverre van szükség.

Mi az előnye a kapszulagardróbnak? Először is, helyet takarít meg. Nem kell sok hely egy kapszulagardrób létrehozásához, elég egy kisebb szekrény hozzá, néhány fogas és polc. Ahelyett, hogy tucatnyi nadrágot vásárolnál, amit nem viselsz, inkább egy jól szabott és jól illeszkedő női farmerbe vagy textilnadrágba fektess be. Ezek a darabok hosszú éveken át veled maradnak.

Hogyan hozz létre egy kapszulagardróbot? Gyakorlati útmutató

Szeretnénk megkönnyíteni számodra a kapszulagardrób összeállítását, mert jól tudjuk, hogy ez manapság nehéz feladat lehet. Először is, egy kapszulagardróbban legfeljebb 50 különböző ruhadarabnak kellene lennie. Természetesen a benne lévő elemeknek az egyéni ízlésedhez és igényeidhez kell igazodniuk. Például, ha inkább ruhákat és szoknyákat szeretsz viselni, akkor ilyen termékeket szerezz be. Kezdd a kapszulagardrób létrehozását az ruháid általános rendbetételével. Dobd ki vagy ajándékozd el azokat a ruhákat, amik túl nagyok, túl kicsik, és azokat, amiket évek óta nem vettél fel. A következő lépésben gondolkodj el azon, hogy mire van szükséged. Ne felejtsd el, hogy a kapszulagardróbban lévő elemeknek a lehető legjobb minőségűeknek kell lenniük. Válassz természetes anyagokat – len, pamut vagy selyem -, és választásaidban legyél következetes, mind a színek, mind a stílusok tekintetében. Maximum öt árnyalat keveredjen a kapszulagardróbodban. Fontold meg azt is, hogy milyen szabás vagy fazon emelik ki az alakodat, és miket kellene kerülnöd.

A kapszulagardróbod elemei – a minimalista gardrób elengedhetetlen darabjai

Már tudod, mi az a kapszulagardrób, azonban a lista nem minden nő számára ugyanaz, sok befolyásoló tényezője van, pl. függ az egyéni stílusodtól vagy attól, hogy inkább a kényelmes, az üzleti vagy a sportos megjelenést részesíted előnyben. Összeállítottunk egy olyan listát, ami ruhákat és kiegészítőket tartalmaz és remek választásnak bizonyulhatnak a minimalista kapszulagardróbban.

3-4 féle ruha őszre és télre,

3-4 féle ruha tavaszra és nyárra,

1 alkalmi ruha,

1 sportos leggings,

2 pár jól szabott farmer (egy világosabb és egy sötétebb),

2 blúz,

2 szoknya nyárra és 2 szoknya télre,

tavaszi kabát,

őszi kabát,

téli kabát,

esőkabát,

1 fehér ing,

3 pulóver (köztük egy kardigán),

4 klasszikus póló,

2 ujjatlan felső,

4 ing (kettő rövid és kettő hosszú ujjú).

Természetesen szabadon módosíthatod ezt a listát az ízlésed szerint. Ha nem hordasz blúzokat, cserélheted őket több pólóra vagy fordítva.

Egy kapszulagardrób – példák és inspiráció

Most már tudod, minek kell szerepelnie egy kapszulagardróbban, szóval itt az ideje megmutatni, hogyan kombináld össze a fent említett ruhákat. Ha hétköznapi megjelenést szeretnél, például vásárlásra vagy barátokkal való kikapcsolódásra, válassz egy klasszikus fehér pólót, kék farmert és kényelmes cipőt.

Az elegáns nadrág, pl. fehér blúzzal és magassarkúval ideálisak munkához, üzleti találkozókhoz vagy ebédhez üzleti partnerekkel. Az esti megjelenés egy elegáns és időtlen kis fekete ruhából állhat. Egészítsd ki a megjelenést minimalist arany vagy ezüst ékszerekkel és természetesen egy kézitáskával.

Manapság egyre több divatszakember és influenszer népszerűsíti a kapszulagardrób létrehozását. Inspirálódj tőlük te is!

További cikkek olvasása